Hastane English Ana Sayfa İletişim ÜBYS ÖBS ePosta Portal Personel Öğrenci Görevli X
Üniversitemiz Yönetim Birimler Öğrenciler Bağlantılar Açıköğretim Kütüphane

Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi

Erzurum-Hasankale-Tımar Köyü Toplu Mezar Kazısı

ERZURUM-HASANKALE-TIMAR KÖYÜ TOPLU MEZAR KAZISI

Tımar Köyü Erzurum’un Pasinler (Hasankale) ilçesine bağlıdır. Tımar Köyündeki toplu mezar kazı çalışması 7 Temmuz 1993 tarihinde Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Valiliği ile ortaklaşa olarak gerçekleştirilmiştir.

Tımar kazısı,1991 yılında Köy muhtarının, 1918 yılında Ermenilerin Erzurum yenilgisi dolayısı ile hiç acımadan katlettikleri Türklere ait toplu mezara ait bilgileri yetkililere haber vererek yakında yapılacak baraj ile birlikte tarihi gerçeklerin de su altında kalmaması gerektiğini arz etmesi sonucunda 1993 yılındaki kazı çalışmasına kadar devam edecek olan bir takım ön çalışmaların tamamlanması sonucunda yapılmıştır. Bu çalışmalar esnasında Kaymakamlık ve Valilik, Tımar Köyü katliamı konusunun araştırılması için Atatürk Üniversitesine başvurarak bilimsel tabanlı bir araştırma faaliyetine başlanmıştır. 1991-1993 yılları arasında Pasinler ilçesinin batısında Deve Boynu’na kadar olan kadar olan yerlerde gerekli bilimsel tespitler yapıldıktan sonra Tımar Köyü katliamının 1918 veya sonraki tarihlerde Aha, Kolbulan, Tizgi, Serçeme’den toplanan Türklere yapıldığı canlı şahit anlatımları ile tespit edilmiştir.

Gerekli bilimsel altyapı çalışmalarının da tamamlanmasından sonra Kazı çalışması 7 Temmuz 1993 tarihinde Atatürk Üniversitesinin uzman bilim adamları tarafından gerçekleştirilmiştir. 1918 yıllarında çocuk olarak katliama tanıklık eden Ethem Aydın’ın kazı çalışması yapılan evde ağlayarak “Bu katliamlar sırasında altı yaşındaydım. Babam muhtar olduğu için Ermeniler, bütün köy halkını senin evinde topla PARA DAĞITACAZ DEDİLER. Daha sonra zorla bu eve topladıkları halkı kurşuna dizmek suretiyle katlettikten sonra evi de ateşe verdiler. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 350 kişiyi burada vahşice katlettiler.” Şeklinde olayı anlatmıştır.

Derhal toplu katliamın yapıldığı ve toplu mezarın bulunduğu ev olarak tespit edilen yerde kazı çalışmalarına başlandı. İş makinelerinin yardımı ile evin tabanına ulaşıldıktan sonra ilk iskelet kalıntılarına ulaşılmaya başlandı. Kazı yaklaşık 7 saat sürmüştür. İskeletlere göre 350 kişiye ait olduğu anlaşılan toplu mezarda yalnızca Tımar Köyü ahalisinin değil aynı zamanda katliamı gerçekleştiren Ermeni çetesinin yanlarında getirdikleri ve çevre köylerde meskûn bir kısım ahalinin de burada katledildiği anlaşılmıştır.

Kazı alanında bulunan yanmış Kuran-ı Kerim sayfaları, muskalar, Osmanlıca kitap sayfaları, üzerinde “Allah” yazılı kolye, 3-4 adet altın lira gibi bulgular bu mezarın Müslüman Türklere ait olduğu gerçeğini desteklemektedir.

Kaynak:http://www.ermenisorunu.gen.tr/