ERZURUM KONGRESİ KUTLAMA MESAJI

Türk milletinin hür ve bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya en güçlü bir şekilde duyurduğu Erzurum Kongresinin 97. Yıl dönümünü idrak etmenin gururunu yaşamaktayız.

Erzurum Kongresi işgale karşı direniş bilincinin oluşmasını sağlayıp İstiklal mücadelesini başarıya ulaştıran iradenin adı ve vatanın bölünmez bütünlüğü ile milli birlik ve beraberliğin en güçlü sembolüdür.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşuna öncülük yapmış olan tarihi bir mutabakat olan Kongrede o gün milletimizin içinde bulunduğu durumdan mutlaka kurtulacağının azmi ve kararlılığı yansıtılmış olup, bunu sağlayacak gücün de şanlı millet ruhunun yeniden dirilişi olduğunun altı çizilmiştir.

Kuşku yok ki, bu diriliş ruhu o günden bugüne tüm diriliğiyle devam edegelmiştir. Ki, bugün de milletimiz bu ruh ile iç ve dış tüm hain ve mütecaviz emperyal odaklara karşı tarihin en onurlu direniş mücadelelerinden birini vermektedir. Milletimiz 15 Temmuz’daki alçak darbe girişimine karşı da işte böyle bir ruhla yeni bir diriliş ve tarihe altın harflerle yazılacak olan şanlı bir direniş gerçekleştirmiştir.

Bu açıdan Erzurum Kongresini gerçekleştiren ruh ve iradenin tarih sahnesinde bir kez daha varlığını ortaya koymasına tanık olmanın kıvancıyla Kongre’nin 97. yıl dönümünü içtenlikle kutluyor, Kongre üyeleri ile İstiklal mücadelesinin kahramanlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Prof. Dr. Hikmet KOÇAK

REKTÖR