Konferanslar

PROF. DR. HALİS ALBAYRAK

Bölümümüz tarafından düzenlenmekte olan "Sosyal Problemler ve Din" adlı BAP Projesi kapsamında Prof. Halis ALBAYRAK, 11 Mart 2011 Cuma günü saat 14.00’da “Toplumsal Problemler ve Kuran” adlı konferans verdi.

Ankara üniversitesi ilahiyat fakültesi tefsir ana bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. HALİS ALBAYRAK “Toplumsal problemler ve Kur’an” konulu konferansta Kur’an’a bakışın analizini yaptı.

Atatürk üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi DKAB tarafından proje kapsamında düzenlenen etkinlikte, fakültenin konferans salonunda DKAB bölüm başkanı Prof. Dr . Nurullah ALTAŞ bu dönem öğrencilerin yapacakları projelerden bahsetti.

Nurullah ALTAŞ ‘ın konuşmasından sonra kürsüye gelen ALBAYRAK önce İslam’ın ilk dönemlerine değinerek o dönemde tevil ve tefsire ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Kur ‘an ‘ın indiği ilk dönemlerde , ayetleri ve muhatapları arasında karşılıklı bir ilişkinin olduğunu vurgulayan ALBAYRAK ,Muhatabın bilgisine göre Kur ‘an ‘ın emirlerinin indiğini ve toplumun Kuran’ı anlamamasının söz konusu olmadığını ifade etti.Hz. Muhammed’in vefatıyla birlikte yeni bağlamların ortaya çıktığını , Kitab-ı Mukaddesi anlamada bir takım sorunların yaşandığını H.4üncü asırdan itibaren Kur’an’ı anlamada tevile olan ihtiyacın arttığını ve bu dönemden sonra tevilin metinleştiğini söyledi .Modern dönemle birlikte geri kalmışlığı yaşayan İslam dünyasının aşağılık psikolojisine büründüğünü ve bu durumu en güçlü figür olan Kur ‘ana dayandırdıklarını onu kabul etmemeye gittiklerini anlattı.

“Kur’an anayasadır” ve “Kur’an evrenseldir” ifadelerine de açıklama getiren ALBAYRAK , Kur’an’a bu kavramları yüklemenin onu dar bir çerçeveye koyacağını belirtti. Kur’an’ın evrensel hedefler gözeten bir kaynak olduğuna “Adil olunuz “ sözüyle cevap verdi. Konuşmalarına Kur’an’ı sosyo-ekonomik ve sosyo –politik nizam olarak adlandırmanın eksik ve dar bir anlam içerdiğini söyleyerek devam etti. Meal okumayla ilgili bir takım tavsiyelerde bulunan ALBAYRAK ,konferanstaki izleyicilerin sorularına cevap vererek konuşmasını tamamladı .Konferans sonunda bölüm başkanı Prof.Dr. Nurullah ALTAŞ ,ALBAYRAK ‘a teşekkür ederken öğrenciler de çiçeği takdim ettiler.Yoğun ilginin gözlendiği konferansa DKAB , İlahiyat Fakültesi ve diğer bölümlerden öğretim üyesi ve öğrenciler de katıldı.




Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölümü “Cuma Konferansları” Projesi kapsamında gerçekleştirilen‘Toplumsal Problemler ve Din’ konulu konferansla ilgili İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi değerli hocamız Yrd. Doç. Dr. Eyüp ŞİMŞEK’le kısa bir röportaj yaptık:

-Sizce içerik ve organizasyon açısından baktığımızda etkinliğimiz nasıldı?

“Öncelikle şunu ifade edeyim; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölümü’nün bütün faaliyetleri beni ziyadesiyle memnun ediyor. Bu tür faaliyetler umuyorum benim de içerisinde bulunduğum İlahiyat Fakültesi’nde de yürütülür.Elbette ki bu faaliyetler belli bir emek istiyor. Öncelikle bölüm başkanımız Nurullah ALTAŞ Bey ‘i tebrik ediyorum ve sizin aktif çalışmalarınızda öğretim elemanlarının çok faydalı yardımlarının olduğuna inanıyorum. Herkes kendi adına bir şeyler çıkartıyor. Bende bundan bir ders çıkardım.Şöyle ki: geçen yıl Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümünde hadis ve ayetlerle çalışma dersine girdim. Bu ders adına bir çıkarım yaptım ve bu konuyla ilgili çalışmalarıma başlayacağım. Peki ne yapacağım? İlköğretimin ilk kademesi için hangi ayetleri okutmamız doğru olur, ortaöğretim için hangi ayetlerden yararlanabiliriz, bunu belirleyeceğim. Ben umuyorum ki burada bulunan akademisyen hocalarımız ve herkes kendince dersler çıkarttı ve bir hedef çizdi. İnşallah bu hedefi gerçekleştirme noktasında herkes, gayret gösterir; çalışmalar yapar. Bu hedefi gerçekleştiren sizlere de çok teşekkür ediyor, bir dahaki konferansta buluşmayı umut ediyorum.

Konferansımıza katılımınız ve güzel düşünceleriniz için bizde teşekkür ediyoruz.






A) Fotoğraf çekimi:
1. Müberra ÇELİK
2. Nezaket ARSOY
3. Elif Hilal ŞİMŞEK

B) Haberin hazırlanması:
1. Betül DEĞİRMENÇAY
2. Mümine KİLİT

C) Haberin bilgisayar tasarımı:
1. Ziynet CILIZ
2. Hümeyra ATALAY

D) Haberin panodaki tasarımı:
1. Elif BAŞARAN
2. Şahide SÜLÜN
3. Sümeyra KELEŞOĞLU

E) Katılımcılarla röportaj:
1. Mümine KİLİT
2. Şahide SÜLÜN
3. Ziynet CILIZ
4. Sümeyra KELEŞOĞLU
5. Müberra ÇELİK

F) Etkinliklerin raporlaştırılması:
1. Elif Hilal ŞİMŞEK
 
Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi