Atatürk Üniversitesi

ALACA ŞEHİTLERİ 103'ÜNCÜ YILINDA ANILDI

Tarihin en korkunç katliamlarından biri olan Alaca katliamında şehit edilen 278 kişi, katliamın 103'üncü yılında Aziziye ilçesi Alaca köyünde anıldı.

10 Mart 1918'de Ermeni çeteleri tarafından vahşice öldürülen, kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 278 kişi, okunan dualarla yad edildi. Alaca Şehitliğindeki törene Aziziye Kaymakamı Metin Baskın, Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, İlçe Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Raşit Menteş, Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile köy halkı ve öğrenciler katıldı.

“Dünü Olmayan Milletlerin Bugünü ve Yarını Olmayacağına İnanıyorum” 

Anıta çelenk konulması ve saygı atışı ile başlayan törende konuşan Alaca köyü muhtarı Veysel Özkaya, 103 yıl önce 10 Mart günü Alaca köyündeki savunmasız, yaşlı, kadın, erkek, çocuk ve masum 278 insanın samanlığa doldurulup üzerlerine benzin dökülerek yakıldığını, öldüklerinden emin olmak için de cansız bedenlerine kurşun yağdırıldığını belirterek Ermenilerin sokaklarda rastladıkları kişileri ise süngüleriyle hunharca katlettiklerini söyledi.

“Dünü olmayan milletlerin bugünü ve yarını olmayacağına inanıyorum” diyen Özkaya sözlerine şöyle devam etti: “Tarih tekerrürden ibaret, derler. Gerçekten bugün, tarih tekerrür ediyor. O gün köyümüzde yapılan katliamın benzeri, bugün Azerbaycan'da, Suriye'de mazlum halka yapılıyor. Yarınlarımıza daha güvenle bakmak istiyorsak yalnız bu köyde değil dünyanın neresinde olursa olsun, bütün katliamlara karşı tüm insanlığı daha duyarlı olmaya davet etmek gerekiyor. Bu duygularla şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle yad ediyorum" ifadelerini kullandı.

“Birinci Dünya Savaşında 519 Bin Sivil Şehidimiz Var”

Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu ise, bugüne kadar Türk analarının hep kahraman doğurduğuna işaret ederek, dünyadaki bütün anaların kutsal olduğunu ama Türk analarının daha bir kutsal olduklarına vurgu yaptı.

Osman Paşa'nın şahsında Türk milletine ve değerli ordumuza tekrar taziyelerini ileten Kürkçüoğlu: “Bulunduğumuz Alaca köyünde 9 ile 10 Mart'ı birbirine bağlayan akşamüstü, 278 kişinin şehit edilmesiyle sonuçlanan bir katliam yapıldı. Düzenli ordudan bahsetmiyorum. Ermeni çeteleri, köyü basarak bir katliam yaptılar. Köyde kadınlar, yaşlılar ve çocuklar vardı. Savaşla alakası olmayan sivil halkı şehit ettiler. Birinci Dünya Savaşında 519 bin sivil şehidimizle birlikte toplamda 2,5 milyon nüfusluk bir kaybımız var. Yıllar önce 1986'da kazılar yaptık. 278 şehidimizin mübarek bedenleri bu mezarlıkta. Yeşil yaylada yaptığımız kazılarda ise 100'e yakın şehide ulaştık. Pasinler Tımar köyü ve Erzurum Tepe köyünde de kazılar yaptık ve toplu mezarlar çıktı” dedi.

Ermenilerin Müslüman Türklere yaptığı katliamların insanlık tarihine utanç olarak yazıldığını ifade eden Kürkçüoğlu, bütün Avrupa ülkelerini Ermenilerin Erzurum'da gerçekleştirdiği katliamı ve toplu mezarları görmeye davet etti.

Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim okunup, şehitler için dua edildi.

Atatürk Üniversitesi Arşivinden Alaca Şehitlerini Anma Günü Görselleri Çıktı

Ermeni çetelerinin 278 Müslüman Türk'ü katlettiği Erzurum'un Alaca köyündeki yaşanan vahşetin en büyük tanığı olan toplu mezarlar için 1986 yılında yapılan anıtın başında her yıl düzenlenen anma törenlerinin eski fotoğrafları Atatürk Üniversitesi arşivlerinden çıktı.

Ermeni General Andranik önderliğindeki çetelerin, 9-10 Mart 1918'de Aziziye ilçesine bağlı Alaca Köyünde diri diri ateşe verdiği köylülerin maruz kaldığı katliam, her yıl şehrin mülki, idari, askerî, yargı erkânı ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla yâd ediliyor.

Atatürk Üniversitesi bünyesindeki Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezinin, Ermeni mezaliminin yaşattığı acıları diri tutmak ve bunu tüm dünyaya duyurmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda 1986 yılından beri her yıl düzenli olarak yapılan törenlerin 2002 yılına ait fotoğraflar Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamında başlatılan ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü bünyesinde yürütülen arşiv çalışmaları kapsamında gün yüzüne çıkartıldı.

Vatandaşların yoğun bir katılım sağladığı görülen fotoğraflarda anıta çelenk bırakılarak dualar eşliğinde şehitler anılıyor.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 10.03.2021


Paylaş Paylaş Paylaş
Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi