ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, ECDADA SAYGI YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

Tarihte "93 Harbi" olarak anılan, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşının en çetin muharebelerinin yaşandığı ve düşmek üzereyken ellerindeki balta ile nacaklarla savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenildiği Topdağı'ndaki Aziziye Tabyalarına saygı yürüyüşü düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın da iştirak ettiği yürüyüşe, şehrin mülki, idari, askerî ve yargı erkânının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu yıl altıncısı gerçekleştirilen ve kent merkezinden 4 kilometre uzaklıktaki Top Dağında yer alan Aziziye Tabyalarına yapılan yürüyüşe Atatürk Üniversitesi öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi. Program, sabah ezanının ardından tarihteki gibi cami hoparlörlerinden "Ey Erzurumlular, ey ahali. Düşman Aziziye tabyalarını bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını ve milletini seven yetişsin" çağrıları yapılarak başladı.

Günün anlam ve önemine değinen Rektör Çomaklı, yapılan bu anons ile birlikte bundan tam 141 yıl önce düşmanın gizlice işgal ettiği Aziziye Tabyalarına gelerek o günleri yad ettiklerini söyledi. Burada kahramanlık destanının yazıldığını aktaran Rektör Çomaklı: “Çağrıya kulak veren kadın, erkek, yaşlı, genç ellerine geçirdikleri silah namına ne varsa burada askerimizle omuz omuza vererek düşmanı şehre yaklaştırmamış ve Erzurum'u işgalden kurtarmıştır.” dedi.

Düşmanın dün olduğu gibi bugünde durmadığını, her türlü oyunu oynadığını ancak milletimizin ve devletimizin feraseti sayesinde bunlara karşı koyulduğunu kaydeden Rektör Çomaklı Aziz Türk milleti, yapılan tüm planlara karşı birbirine kenetlenmiş bir vaziyette mücadelesini verdiğini ifade etti. Tarihin her döneminde kahramanlık destanı yazan bir milletin ferdi olmaktan gurur ve onur duyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Bu vesileyle, dar-ı bekâya irtihal eden tüm gâzilerimizi rahmet, minnet ve tazimle anıyor, bin yıldır vatan topraklarının müdafaası için toprağa düşen kahraman şehitlerimize Yüce Mevlâ'dan rahmet ve mağfiret diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER MERKEZİ