Sosyal Bilimler Enstitüsü

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE AL-FARABİ 11. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ DÜZENLENDİ

Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde 19-21 Ağustos 2022 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) işbirliği ile düzenlenen AL-FARABİ 11. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ 123 yurtiçi, 134 yurtdışı olmak üzere 25 ülkeden toplamda 257 bildiri ile başarılı bir şekilde tamamlanmış bulunmaktadır.

Rektör adına Kongre açılışına katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin ÖZER, “Birçok  bilimin sistemli bir şekilde bir araya gelmesi ile oluşan sosyal bilimler,  temelinde insanı ele alan disiplinler bütünüdür. Bu bilim dalı, insanın  oluşturduğu aile, toplum ve toplulukların yaşayışlarını karşılaştırmak, yaşam standartlarını  ortaya çıkarmak ve genel geçer bilgiler elde ederek toplumların en üst düzeyde  gelişimine fırsat sunmaktadır.” ifadelerine yer vererek katkı sağlayanlara ve bildiri sahiplerine teşekkürlerini dile getirdi.

Daha sonra açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Sait UYLAŞ, sosyal bilimlerin önemi,  ilgi alanları ve diğer bilimlerle olan ilişkisi konularına değinerek, modern dünyada sosyal bilimler ile beraber işbirliği içerisinde hareket eden diğer bilimsel alanların yöntem, uygulama ve değerlendirmede daha verimli sonuçlara ulaştığını ifade etti. Prof. Dr. UYLAŞ,  sosyal bilimler alanında yapılan her türlü akademik değere sahip çalışmanın diğer bilim alanlarını da müspet bir şekilde etkilediğini, buna karşılık pozitif bilimlerde yapılan her türlü çalışmanın da toplumun ve bireylerin sosyo-kültürel yaşamını, refahını, yaşam tarzını, psikolojisini, duygu ve düşüncelerini, bakış açılarını vb. birçok şeyi etkilemesi bakımından sosyal bilimlerin ilgi alanına girdiğini dile getirdi.

Ayrıca birçok akademik birim tarafından Üniversiteler  Kuran Üniversite olarak anılan Atatürk Üniversitesi’nde bu taltif ve tanıma en çok yakışan ve bu taltifi en çok hak eden birim, özellikle lisansüstü eğitim yaptırarak akademisyen yetiştirme konusunda bayrağı elinde tutan enstitülere ait olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Sait UYLAŞ, üniversitemizin benimsemiş olduğu “Hayatın Hizmetinde Hep İleriye” sloganıyla 1982 yılından beri Atatürk Üniversitesi bünyesinde hizmetine devam eden ve yaklaşık 4000 lisanüstü öğrencisi bulunan Sosyal Bilimler Enstitüsünün, bugüne kadar toplamda 11.693 lisansüstü öğrenci mezun etmiş olduğu bilgilerini aktardı.

Ardından söz alan İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Başkanı (İKSAD) Dr. Mustafa Latif EMEK, bilimsel etkinliklerin önemine ve bilim dünyasına katkılarına değinerek bu bağlamda ev sahipliğinden dolayı Atatürk Üniversitesi’ne teşekkürlerini sundu.

Üniversitemiz ev sahipliğinde üç gün süren kongre programı, açılış bildirisi, plaket takdimleri, yüz yüze ve çevrimiçi bildiriler ile devam etti.