ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, İSRAİL’İ KINAMA YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRDİ

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen İsrail’i Kınama Yürüyüşüyle, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Üniversite yerleşkesindeki Darül Fünun Camiinde kılınan cuma namazının ardından toplanan akademisyen, öğrenci ve vatandaşlar, İsrail aleyhine slogan atarak, Gazze'ye yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Yürüyüşe Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, Aşkale Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, akademik ve idari personel, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Akademisyenler adına konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Muhammed Lüfti Kındığılı, Atatürk Üniversitesi akademik\idari personeli ve öğrencileriyle beraber terör devleti İsrail yönetimince Gazze’deki soykırıma karşı seslerini duyurmak ve savaş suçu işleyen sorumlulardan hesap sorulmasını talep etmek üzere toplandıklarını söyledi.

Doç. Dr. Kındığılı: “İsrail'in, Gazze'de yaklaşık 75 yıldır ve 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze halkından on binlerce insanın acımasızca, merhametsizce, vicdansızca ve hukuk tanımaz şekilde terör devleti İsrail tarafından katledilmesinin veya yaralanmasının insani yükü altında ezilen ve bu katliamın derhal durdurulması için harekete geçilmesi gerektiğine inanan biz akademisyenler tüm insanlığa sesleniyoruz.

Uluslararası hukuk, savaş hukuku ve uluslararası ceza hukuk kuralları ve hepsinden önemli olmak üzere insanlık vicdanı ve ahlakına göre, terör devleti İsrail tarafından Gazze'de bebeklerin, çocukların, kadınların, silahsız sivillerin öldürülmesi, gazetecilerin öldürülmesi savaş suçudur. İsrail tarafından Gazze'de hastanelerin, okulların, sivil konutların, cami ve kiliselerin, mülteci kamplarının, yaralıları taşıyan ambulansların bombalanması savaş suçudur.

İsrail tarafından Gazze'de kültürel mirasın yok edilmesi, fosfor bombası kullanması, esirlere kötü muamele edilmesi, açlık ve susuzluğun savaş yöntemi olarak kullanılması, enerji benzeri temel ihtiyaç malzemelerine yönelik ambargo ve Gazze'de 1,5 milyon insan göçe zorlanmak ve soykırım insanlık suçudur.

ABD'nin İsrail'e koşulsuz askeri ve siyasi destek sağlaması insanlık suçudur. Gazzelilerin yaşam hakkı başta olmak üzere tüm hak ve özgürlükler, İsrail tarafından ihlal edilirken insan hak ve hürriyetlerinin beşiği olduğunu savunan Avrupa Birliğindeki bazı idarecilerin savaşı teşvik eden beyanatları insanlık suçudur. İnsanlığın, bu sorumluluğun gereği için acil harekete geçmesini talep ediyoruz. Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya akademisyenlerini, esaslı ve soylu bir öfkeyle bu soykırıma sessiz kalmamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Üniversite mensupları ve vatandaşların oluşturduğu kalabalık grup, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları taşıyarak gerçekleştirdikleri İsrail’i Kınama Yürüyüşünü üniversite kartal kapısında İstiklal Marşını okuyarak sona erdirdi.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 17.11.2023