Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Valiliği'nin işbirliğiyle hazırlanan Reisülhattâtin Hattat Hacı Hâfız Hasan Çelebi ile Erzurumlu Hattat ve Tezhip Sanatkârlarının hazırlamış olduğu Esmaü’l Hüsna koleksiyonu, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Fuaye alanında açıldı.
Mavi Salon’da gerçekleşen töreninin açılış konuşmalarında Atatürk Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sadi Çöğenli, hattatlıkta 100 yıldır bir fetret devri yaşandığını ve son hattatın ise Mustafa Fehim Efendi olduğunu söyleyerek, hattatlığın bu dönemden sonra inkitaya uğradığını belirtti.
Çöğenli "Rektörümüz Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın hattatlığı canlandırmak için bizlere verdiği talimatlar doğrultusunda çalışmalarımıza başladık ve bu konuyu Reisülhattâtin Hattat Hacı Hâfız Hasan Çelebi’ye arz ettiğimizde kendiside bu çalışmaların içerisinde olabileceğini söyledi ve bu gün burada olduğu için kendisine minnetlerimizi sunuyorum. Ayrıca 100 yıllık hasretin giderilmesine ve fetretin son bulmasına büyük katkısı olduğu için Rektörümüz Prof. Dr. Hikmet Koçak’a ,bu silsileyi tamamlayan Reisülhattâtin Hasan Çelebi hocama hürmetlerimi arz ediyorum” dedi.
Bu kervan yola çıkmıştır ve bu yolculuğun devamı gelecektir
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın öncülüğünde ve Prof. Dr. Sadi Çöğenli’nin de gayretleriyle adeta unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğin yeniden canlandığını vurgulayan Reisülhattâtin Hattat Hasan Çelebi: “Birazdan açılışını yapacağımız Esmaü’l Hüsna sergisinde emeği geçen hattatlarımızın arasında hanım kardeşlerimizin de eserinin olmasını çok isterdim. Ama inşallah ileride olur" şeklinde konuştu.
Dünyanın her tarafından gelen öğrencilerin kendisini ziyaret ettiğini ifade eden Çelebi, bu memlekette doğup büyüdüğünü ve buradan gelen herkese bu sanatı öğretmekten büyük mutluluk duyacağını belirtti. Hattatlığın milletimiz tarafından yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılmasının gerekliliğinin altını çizen Çelebi, bu kervanın başladığını ve devam edeceğini sözlerine ekledi.
Bu güzellik, milletimiz için vazgeçilmez bir sanat dalıdır
12 Mart gibi özel bir günde, böylesine önemli ve anlamlı bir törene ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ise,kadim bir geleneğin devamı olan ve kabiliyetin yanında, sabrı, estetiği ve mesajı içeren hat sanatının milletimiz için vazgeçilmez bir sanat dalı olduğunu vurguladı.
Koçak: “Bir insanda kabiliyet olabilir. Ancak sanat ve eser sanatkârını gösterir. Bir esere baktığımızda sanatkârın kim olduğunu ve nasıl bir sanatkâr olduğunu görürsünüz. Birazdan açılışını yapacağımız sergide, bu eserleri yazanların, mana ve düşünce dünyalarını sanat yoluyla bizlere nasıl aktardıklarını göreceğiz" dedi.
Ayrıca Koçak, teşrifleri için başta Reisülhattâtin Hattat Hasan Çelebi olmak üzere, açılışta bulunan sanatkârlara ve bütün misafirlere teşekkür etti.
Müslüman Türk milleti olarak kimliğimizi taşıyacak bir numaralı unsuru da hat sanatı olacaktır
Vali Dr. Ahmet Altıparmak ise daha önce İstanbul ve Ankara’da açılan Esmaü’l Hüsna sergisini Erzurum’da açtıkları için mutluluk duyduğunu ifade ederek, sergide Reisülhattâtin Hattat Hasan Çelebi’nin de eserlerinin olduğu ve sadece Erzurumlu sanatçıların eserlerinin yer aldığı bir sergi olduğunu söyledi. Vali Altıparmak: “Geçmiş medeniyetlere baktığımız zaman, özellikle batı taraflarda nice medeniyetlerin gelip geçtiğini görüyoruz. O dönemlerden sadece kalıntılar, yani mimari var. Bizim medeniyetimizi taşıyıcı unsurlar da sanat, kültür, edebiyat, mimari ve musikidir. Müslüman Türk milleti olarak kimliğimizi taşıyacak bir numaralı unsuru da hat sanatı olacaktır. Bu manada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum “ dedi.
Açılış konuşmalarının ardından İcazet Törenine geçildi ve Vali Ahmet Altıparmak ile Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak tarafından, sanatçılara icazetleri verildi.
İcazet Töreninden sonra da Erzurumlu 11 hat sanatkârı ile 12 tezhip sanatkârının yaptığı eserlerden oluşan koleksiyonun açılışı yapıldı. Koleksiyonda birbirinden değerli 40’ın üzerinde eser yer alırken, vatandaşlarda sergiye büyük ilgi gösterdi.
BASIN MERKEZİ