Atatürk Üniversitesi

GÖÇ OLGUSUNUN MODERN ARAP EDEBİYATINA ETKİLERİ KONULU SEMPOZYUM DÜZENLENDİ

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Göç Olgusunun Modern Arap Edebiyatına Etkileri” konulu sempozyum 16-17 Eylül tarihlerinde çevrimiçi (online) olarak gerçekleşti.

Doç. Dr. İlknur Emekli’nin koordinesiyle 6 oturum şeklinde düzenlenen sempozyumda; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Özer, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün, Arap Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Hafis Yanık, Erzurum İl Göç İdaresi Müdürü Haşim Özcan ile alanında uzman çok sayıda yerli ve yabancı katılımcı yer aldı. Sempozyumda 19. yüzyılda farklı sebeplerle kendi ülkelerinden ABD ve diğer yabancı ülkelere göç eden Araplar ile Arap edebiyatının büyük ekollerden biri olan Mehcer edebiyatından bahsedildi.

Mehcer edebiyatının; göç, göçmendeki Arap edebiyatı, melez ve gurbet edebiyatı şeklinde adlandırıldığına değinen katılımcılar sunumlarında Mehcer edebiyatının modern dönem edipleri üzerinde bıraktığı etkiye ve edebiyat dünyasına katkısına dikkat çektiler. 

Sempozyumda, Göç Sebebiyle Ortaya Çıkan Dışlanma Korkusu Ele Alındı

Katılımcılardan Prof. Dr. Selami Bakırcı, “Balfour Deklarasyonun Mehcer Edebiyatına Yansıması” konulu sempozyumun ilk sunumunu gerçekleştirdi. Sunum kapsamında politikacı Arthur Balfour’dan bahsedildiği gibi göç, göç sebebi ve göç sebebiyle doğan dışlanma korkusu da ele alındı.

Arapça kitap yayınlarına, fuarların amacına değinerek Arapça yayın yapan yayıncıların kendini göstermesi ve bu alanda Türkiye’nin gelişmesi gerektiğine vurgu yapan katılımcılar, Türkiye’de yayın yapan Arapça yayınevlerinin Kahire ve Frankfurt menşeli olduğunu, Suriye’den gelen yayıncıların Avrupa’ya gitmiş olmalarına da büyük kayıp olarak baktıklarını belirttiler.

Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’dan diğer ülkelere göç eden insanların göz ardı edilemeyecek kayıplarla karşı karşıya olduklarını belirten katılımcılar, göçmenlerin karşılaştıkları zorlukları belirtilerek bunlara insani kriz olarak bakılması gerektiğine vurgu yaptılar.

Rektör Çomaklı: “Programlarımıza Kaldığımız Yerden Devam Ediyoruz”

Pandemi sürecinde bilimsel ve akademik çalışmalara çevrimiçi olarak devam ettiklerini belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yeni dönemle birlikte gerçekleştirilecek yüz yüze etkinliklerin yanı sıra online programlara da bu süreçte yer verileceğini söyledi. Yıl boyunca birçok panel, konferans, seminer ve kongrelere ev sahipliği yaptıklarını aktaran Rektör Çomaklı, literatüre katkı sunan ve bilim dünyasına yeni bir bakış kazandıran her türlü çalışmaya Atatürk Üniversitesi olarak destek vereceklerini ifade etti.

Sempozyum, konuşmacıların sunumlarını raporlaştırmak ve çıktılarını değerlendirmek üzere kayıt altına alınmasıyla sona erdi.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 21.09.2021

Paylaş Paylaş Paylaş
Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi