HEMŞİRELER, KAHKAHA YOGASI İLE STRES ATTI

“12 Mayıs Kutlu Olsun Günümüz Kahkahalarla Dolsun” başlıklı toplumsal duyarlılık projesi kapsamında düzenlenen Kahkaha Yogası 130 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Kahkaha Yogasının faydalarından yola çıkarak 12 Mayıs Hemşireler Gününde, pandemi döneminde yorulan ve tükenen hemşirelerin kahkaha yogası ile tanışması sağlanarak hem kahkaha yogasının faydalarından yararlanmaları hem de kahkaha yogasını öğrenerek bu dönemde bireysel baş etme mekanizması olarak kullanmaları amaçlandı.

Yaşanmakta olan Covid-19 pandemi sürecinde hemşirelerin özellikle izinsiz/molasız uzun çalışma saatleri geçirmelerinin ve çalışmayı zorlaştıran koruyucu ekipmanları ile çalışmanın getirdiği yorucu sürecin oluşturduğu deformasyonu azaltmak amacıyla düzenlenen etkinlikte hemşireler, çalışma hayatının yoğunluğundan bir nebze de olsa uzaklaşmış oldu.

Hemşireler, Pandemi Döneminin Yoğunluğundan Uzaklaştılar

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim elemanı Doç. Dr. Aslı Sis Çelik hemşirelerin; fazla hasta sayıları nedeniyle iş yükünün artması, aile ve sosyal destek kaynaklarından uzak olma, hastalık bulaşma riski, bakım verilen hastaların veya ekip arkadaşlarının kaybına tanık olma gibi nedenlerle tükenmişlik, umutsuzluk, korku, uyku problemleri ile ilişkili depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu gibi ruhsal problemler yaşadığını, bu etkinlik sayesinde az da olsa o stresten uzaklaştıklarını söyledi.

Kahkaha Yogası, Vücudun Endorfin Hormonu Salgılamasını Sağlıyor

Kahkaha Yogası Master Eğitmen İpek Ateşalp ise Hintli bir tıp doktoru olan Dr. Madan Kataria tarafından temelleri atılan kahkaha yogasının kahkaha egzersizleri ile yoganın nefes tekniklerinin harmanlanmasından oluştuğunu, bu sayede kişilerin motivasyonlarını arttırdığını, streslerini azaltmak için uygulandığını söyledi. Bedene daha fazla oksijen girmesini sağladığı için stresi azalttığını, vücudun, endorfin hormonu (mutluluk hormonu) salgılamasına neden olduğunu aktaran Ateşalp, böylece kişinin kendisini daha iyi hissettiğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, dolaşım sistemini hızlandırdığını ve dengelediğini ifade etti.

Etkinlik sonunda Doç. Dr. Aslı Sis Çelik katılımcıların 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftasını ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutladı. Etkinlikteki desteklerinden dolayı Kahkaha Yogası Master Eğitmen İpek Ateşalp’e, Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Uygulama ve Araştırma Merkezine ve Atatürk Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörlüğü ile Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkür etti.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 23.05.2021