İngiliz Dili ve Edebiyatı

Tarihçe

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, Edebiyat Fakültesi'nin en eski birimlerinden biridir. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü 4 yıllık bir program olmakla birlikte, kayıt yaptıran öğrencilerimizden seviye tespit sınavını başaramayanlara Bölümümüz bünyesinde İngilizce hazırlık programı uygulanmaktadır. Hazırlık Programımızın içeriğinde bulunan yazılı ve sözlü İngilizce, çeviri ve araştırma teknikleri gibi derslerin amacı da öğrencilerin dil kullanma becerilerini geliştirmektir.

Hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıllık programın temel amacı öğrencilere İngiliz Dili ve Edebiyatı alanlarında kapsamlı bir eğitim vermenin yanı sıra sözlü ve yazılı İngilizce dil kullanım becerilerini en üst seviyeye çıkarmalarına yardımcı olmaktır. Öğrenciler, ilk yıldan itibaren dil dersleri ve İngiliz Dili ve Edebiyatından çeşitli dönemlere ait eser örnekleriyle, mitoloji, drama, tarih ve Amerikan kültürü ve edebiyatı gibi edebiyatın köklerine ışık tutan konularla birlikte kapsamlı bir öğrenim süreci yaşarlar. Böylece İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, alan bilgilerini etkin biçimde kullanabilen, sözlü ve yazılı ifade becerileriyle fark yaratan kişiler olarak diploma alırlar. Alanlarında uzman öğretim elemanlarımızın temel hedefi, eleştirel ve analitik düşünce yöntemlerini özümsemiş, kendilerini etkili bir şekilde ifade etme becerisine sahip bireylerin yetişmesine yardımcı olmaktır. Bu anlamda, bölüm programındaki dersler aracılığıyla, öğrencilerin yalnızca alanda sağlam bir temel kazanmaları değil, kişisel olarak da gelişmelerine önem verilmektedir. İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitim-öğretim programı sonunda mezun olmaya hak kazanan öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar/kolejler ve diğer kurumsal dershanelerin bünyesinde ya da geliştirdikleri yetenekleri bakımından diğer birçok meslek grubunda (radyo-gazete-televizyon-bilişim, yayıncılık-çevirmenlik, turizm, uluslararası/halkla ilişkiler, bankacılık sektörü vb) tercih edilmekte ve iş imkânı bulabilmektedirler.

Ayrıca Bölümümüz bünyesinde Lisans eğitiminin yanında İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans (tezli) ve Doktora programları yürütülerek, ülkemizin ihtiyaç duyduğu öğretim üyesi yetiştirme konusunda da önemli hizmetler verilmektedir.