Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü, kentte düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü etkinlikleri, İstanbul Kapı mevkiinden Havuzbaşı kent meydanına kadar süren kortej yürüyüşüyle başladı.
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Zehra Taşkesenlioğlu, MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Ünal Bingül, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı ve çok sayıda vatandaş İstanbulkapı’dan Havuzbaşı’ndaki Atatürk anıtına kadar ay yıldızlı Türk Bayrağı ve atlı birliklerle yürüdü.
Kahramanlığın, yiğitliğin ve erliğin destansı hikâyesinin 100. yılını büyük bir mutlulukla kutladıklarını ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “12 Mart biz Erzurumlular için bütün benliğimizle idrak etmemiz gereken bir tarihtir. Aynı zamanda 12 Mart; acıyla çileyle yoğrulan bu toprakların gerçek sahipleri olan atalarımıza duyduğumuz minneti dile getirmenin anlamlı bir vesiledir. Erzurum, tarihte sayısız işgale uğramış, savaşlarda yakılıp yıkılmıştır. Her defasında kendi yaralarını kendisi sararak ayakta durmuştur. Bugün artık, ilim ve irfanla güçlü inşasını gerçekleştirmiş, güzel sesli müezzinleriyle, bağrında uyuttuğu mana erleriyle, medreseleriyle, şimdi üniversiteleriyle Anadolu coğrafyasını 2000 metreden vakarla seyretmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
“Medeniyet Kurmak Zor Olduğu Kadar, Onu Yaşatmak Ve Kuşaklar Boyu Sürdürmek De Ciddi Bir Eğitim İşidir”
İnsanlık tarihinin 600 yılına damgasını vurmuş ve kendinden önceki medeniyetlerden istifade ederek yeni ve büyük bir medeniyet inşa etmiş olan Osmanlı çınarının, bugün çok sayıda yeni dallar ve budaklar verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çomaklı: “Yüksek eğitim kurumları olarak bizler, bu yeni dal ve budakları gereği gibi değerlendirmekle mükellefiz. Medeniyet kurmak zor olduğu kadar, onu yaşatmak ve kuşaklar boyu sürdürmek de ciddi bir eğitim işidir. M.Ö. 6. yüzyılda Atinalıları Spartalılara üstün kılan, insan merkezli eğitimdi. Miladi 7. yüzyıldan Ortaçağın sonuna kadar Doğuyu, Batıya üstün kılan, insani değerlerle bütünleşmiş eğitimdi. Her iki Üniversitemiz, değerlerimiz üzerine inşa ettikleri eğitim sistemi ile tarihin değerli yadigârlarını geleceğe taşıyacak güçtedir” dedi.
“Erzurum, İstiklalde Nasıl Öncü Rol Üstlenmişse İstikbal Mücadelemizde De Her Zaman Tarihi Duruşuyla En Önde Yer Almıştır”
Her medeniyetin kendini ve kalıcılığını mekân sayesinde ifade edebildiğini belirten Rektör Çomaklı: “Toplumların modernleşme süreçleri, geleneksel yaşam algılarını veya mekân şekillerini etkilemiştir. Şehir ne sadece mekândır, ne de sadece insandır. İnsanların algıladığı, yaşadığı veya tasarladığı şehirler vardır. Bu şehirler aynı zamanda değişimin, dönüşümün vücut bulduğu mekânlardır. Erzurum geçmişten bugüne kadim medeniyet değerlerinin oluşmasında ve işlenmesinde önemli şehirler arasında yer almıştır. Aynı ruh güçlenerek gelecek nesillere taşınmaktadır. Erzurum, İstiklalde nasıl öncü rol üstlenmişse istikbal mücadelemizde de her zaman tarihi duruşuyla en önde yer almıştır”
“Serhat Şehri Erzurum’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılını Kutluyorum”
Sonuç olarak medeniyet tercihine uygun olarak değişen, dönüşen veya yok edilen mekânların şehirlerin hafızası olduğuna dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Erzurum’un evvela toplum hayatına, Türkiye sanayi ve endüstrisine, yükseköğretimine ve hatta sosyal hayatına istikamet veren bir medeniyet merkezine dönüşmesi ümit ve temennilerimle, serhat şehri Erzurum’un kurtuluşunun 100. Osmanlı hâkimiyetine geçişinin 500. İstiklâl Marşımızın güftesinin 97. yıldönümünü kutluyor, tarihten bugüne, şimdi de Afrin harekâtında canlarını veren tüm aziz şehitlerimizi, bizlere kadim bir medeniyet hediye eden ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve protokol üyeleri, Havuzbaşı'ndaki törenin ardından Kars Kapı Şehitliği'ne geçerek aziz şehitlerimizin kabirlerine karanfil bıraktı.
Kars Kapı Şehitliğini ziyaretin ardından MNG AVM’ye geçen heyet, burada bulunan Müslüman Türk Soykırımı Sergisi, Eski Erzurum Resim Sergisi, Erzurum’un Eski Kadın Kahramanları Sergisi ile Kuş ve Kelebek Fuayesi Sergisinin açılışını yaptı. Sergiler protokol ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.
BASIN MERKEZİ