Tam işitme kaybı olan hastaların duymasını sağlayan biyonik kulak ameliyatlarının 1 yıllık sonuçları, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın da katıldıkları toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, biyonik kulak ameliyatı geçiren çocuklar ve aileleri de katıldı.
Ameliyatları gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Özgür Yörük yaptığı konuşmada, biyonik kulak ameliyatlarının sürecinden ve sonuçlarından bahsetti.
Dünyada ilk defa 1979 yılında, Türkiye’de ise 1987 yılında biyonik kulak ameliyatlarının başladığını belirten Yörük, Erzurum’da ise yaklaşık bir buçuk yıl önce tam işitme kaybı olan hastalar için biyonik kulak ameliyatlarına başladıklarını ifade etti.
Yörük: “Bugün burada bir ilkin buruk mutluluğunu yaşamak üzere hep birlikteyiz. Koklear İmplant ameliyatını ilk defa 30 Eylül 2014 tarihinde Erzurum’da gerçekleştirdik. Koklear İmplant dünyada ilk defa 1979 yılında Türkiye’de ise ilk defa 1987 yılında yapılmıştır” dedi.
Çocuklarımızın duyması bizim için ayrı bir mutluluk
Çocukların duymasının ayrı bir mutluluk olduğunun altını çizen Yörük, bu mutluluğun hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi.
Yörük “Bu ameliyatlar Erzurum’da biraz geç gerçekleşmiş olsa da bunun devam eden bir maraton olduğunu ve bu maratonun Türkiye’nin sayılı klinik ve merkezlerinden biri oluncaya kadar devam edeceği azmini taşıyorum. Ayrıca, “Türkiye’de her yıl Koklear İmplant ameliyatına ihtiyacı olan 3 bin 500 çocuk dünyaya geliyor. Ama ne yazık ki bizler, bu çocukların sadece bin 500 tanesine ulaşabiliyoruz. İşitme engelli bir çocuğun devlete maliyeti 300 bin dolar iken, şu anda bu ameliyatın devlete maliyeti sadece 30 bin lira civarında. Rektörümüze ameliyatı anlattığımızda tüm imkânlarla gereğinin yapılacağını söyledi. Kendisine minnettarız” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, çocukların anne, baba dediklerinde veya seslenildiği zaman tepki verdiklerinde, anne babalarının büyük sevinç yaşadıklarını belirterek, kendilerinin de bu sevinci paylaştıklarını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, dünyada yapılan ve yapılması mümkün olan her şeyi yapmak sorumluluğunu hissetmiştir
Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin başta Türkiye olmak üzere, bölgeye ve bölge ülkelerine hizmet eden bir üniversite olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi, bölgeye hizmet eden bir sağlık hizmeti sunuyor. Bizim batıdaki üniversitelerden bir ayrıcalığımız var. Ankara’daki bir hasta, gidebilecek farklı hastaneler bulabilirken, Erzurum’daki bir hastanın böyle bir imkânı yok. Özellikle de acil durumlarda. Bu noktada Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, dünyada yapılan ve yapılması mümkün olan her şeyi yapmak sorumluluğunu hissetmiştir. Bizler de bu şekilde çalışıyoruz. 165 bin metrekare kapalı alanı ve hemen hemen bütün bölümleri mevcut olan bir hastanemiz var.
Devletimizin verdiği 30 bin liranın karşılığı olan bir anne kelimesi, milyonlarca lira değerinde bir değer taşıyor
Koklear İmplant ameliyatında geç kalmıştık ama arkadaşlarımızın gayretleriyle bu konuda mesafe aldık. Burada emeği geçen başta Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyelerine, özellikle de Özgür’e teşekkür ediyorum. Çünkü bir işe başlamak kadar sürdürmekte önemlidir. Tüm arkadaşlarımız büyük bir özveriyle bu işi devam ettiriyorlar. İnşallah daha iyi bir yere gelecekler. Devletimizin verdiği 30 bin liranın karşılığı olan bir anne kelimesi, milyonlarca lira değerinde bir değer taşıyor. Maddi yönünden ziyade manevi yönünün daha değerli olduğunu düşünüyorum. İnşallah daha güzel ve farklı toplantılarda yine bir araya geleceğiz. Yakında üniversite hastanemizin refakatçi otelini hizmete açacağız ve çevre illerden gelen hasta yakınları orada konaklayabilecekler” şeklinde konuştu.
Yapılan ameliyatların her bir aile için mucize olduğunu söyleyen Vali Ahmet Altıparmak, bu ameliyatların ülkemize ve şehrimize yıllar sonra gelmesinin kendisi için bir ıstırap olduğu belirterek, acele edilmesi ve insanlara en iyi hizmetin verilmesi gerektiğini ifade etti.
Daha sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu, işitme kaybının önemi ve biyonik kulak ile ilgili teknik bir sunum gerçekleştirdi.
İngiliz eğitimci Juli Koşaner ise ameliyatla cihazın takılmasından sonraki eğitimin nasıl olması gerektiğini anlattı.
Toplantının sonunda yapılan plaket töreninin ardından çocukların sahnelediği semazen gösterisi büyük beğeni topladı.
Fotoğraf: Uzm. Ayşe Özdemir - Kamera: Kadir Liman
BASIN MERKEZİ