‘Yeni KOSGEB, Yeni Vizyon’ tanıtım programına katılmak üzere Erzurum’a gelen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı makamında ziyaret etti.
Ziyaretin ardından Rektör Çomaklı ve konuklar, KOSGEB tarafından Atatürk Üniversitesi Teknokent Konferans Salonunda düzenlenen "Yeni KOSGEB, Yeni Vizyon" temalı programa katıldı.
Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Muammer Yaylalı ile işadamları, işletmeciler, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı programda KOSGEB'in yeni vizyonu anlatıldı.
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’a yeni görevinde başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Sayın Uzkurt’un sahip olduğu deneyimle, KOSGEB’in üniversitelerde daha aktif rol alacağı, bilim ve teknolojiye yönelik daha kapsamlı destek programlarının düzenlenmesine vesile olacağına olan inancımız sonsuzdur. Hızla değişen dünya ve ülke koşulları, küresel rekabet, bilgi ekonomisine yöneliş ve Türkiye’nin 2023, 2071 gibi uzak geleceği inşa etme vizyonu çerçevesinde, ülkemiz yükseköğretim sistemine çok önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Yakın tarihte yasalaşan “Üretim Reform Paketi” bunun en önemli kanıtıdır” ifadelerini kullandı.
4325 Öğrencimiz “Girişimcilik Sertifikası” Almaya Hak Kazandı
Atatürk Üniversitesi ile KOSGEB Erzurum il Müdürlüğüyle yakın işbirlikleri kurduklarının altını çizen Rektör Çomaklı: “Burada paylaşacağım rakamlar, bu işbirliğinin en önemli göstergelerinden biridir. 2013 yılında KOSGEB İl Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol sonucunda “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” alan 4325 öğrencimiz “Girişimcilik Sertifikası” almaya hak kazanmıştır. Bu bağlamda önemli başka bir veriyi de paylaşmak isterim, KOSGEB “Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama” programından şu ana kadar 16 Teknokent Firmamız destek almıştır” dedi.
“KOSGEB ile İşbirliklerimiz Devam Edecek”
Yönetim olarak 3. Nesil Üniversite dönüşümü” hedefi ile Atatürk Üniversitesinin gelişimini hızlandırma gayreti içerisinde olduklarını belirten Çomaklı: “KOSGEB’in yeni dönemde açıklayacağı yeni çağrı programlarına ve KOSGEB’in ulusal koordinasyonunu üstlendiği COSME gibi Avrupa Birliği programlarında Atatürk Üniversitesi Akademik personeli ve güçlü alt yapısı ile yer alacaktır.
Bilgiyi ürüne dönüştürüp, bilginin ve dolayısı ile ürünün, üretilen teknolojinin sahibi olacak, KOSGEB ve benzeri kurumlarımızla birlikte Türkiye’nin 2023 ve daha uzak geleceğine önemli katkılarda bulunacak bir Atatürk Üniversitesi en nihaî hedefimizdir. Bu ziyaret vesilesi ile tekrar tebriklerimi sunuyor, KOSGEB ile yeni işbirlikleri dileklerimle saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Ülkemizin, dünyanın en güçlü 20 ekonomisi arasında yer aldığını söyleyen Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Muammer Yaylalı, küresel rekabetten inovasyona kadar birçok alanda uluslararası sıralamalarda ülke olarak hak edilen yerlere gelme çabasında olduğumuzu ifade etti. Yaylalı: “Ülkemizin 2023 vizyonunda 2 trilyon dolar milli geliri olan ve 500 milyar dolar ihracatı olan dünyanın en büyük 10 ekonominden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için ülkemizin sanayi üretimindeki teknolojiyi kullanma hedeflerini üst seviyeye çıkarması lazım. Bu hedeflere ulaştığımızda dünyayla rekabet edebilen ve bölgenin lideri bir ülke olabiliriz” dedi.
AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ise, Türkiye’nin son 15 yılda birçok sektörde olduğu gibi özellikle otomotiv sektöründe de üreten ve ihraç eden bir ülkeler arasında yer aldığını ifade ederek ülkemizin ticari araç üretiminde Avrupa’da birinci olduğunu söyledi. Teknoloji üretiminde üniversite ve TEKNOKENT’lerin önemli bir yeri olduğunu söyleyen Ilıcalı: “Tarım hayvancılığı, bilişim, hizmet ve kış turizmi Erzurum için önem arz eden konular. Bu sektörlere önem verip yatırım yaparak kalkınmamızı gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.
Son olarak konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Erzurum’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Erzurum’dayken memleketimdeymişim gibi hissediyorum” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak amaçlarının bilimsel, teknolojik, iktisadi ve sanayi alanlarının gelişimine katkı sağlamak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, bu güne kadar ülkemizde sanayi alanında birçok şey yapıldığını ifade etti. Uzkurt: “Teknolojinin, bir ülkenin ekonomisinin güçlü ve rekabetçi bir yapıya sahip olmasında çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bugün gelişmiş ekonomilere baktığımızda, o ekonomilerin teknolojik ve bilimsel anlamda da gelişmiş olduklarını görüyoruz. Yani bu işin olmazsa olmazı teknolojik olarak bir ilerleme kaydedilmesidir. Teknoloji tek başına ortaya çıkmıyor. Bunun temelinde bilimin ve bilimsel araştırmanın olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye’deki bilimsel altyapı ve üniversitelerimize baktığımızda, çok köklü üniversitelerimin olduğunu görüyoruz. Ancak akademisyenler olarak temel görevimiz olan bilgi üretmenin yanında, üretilen o bilgiyi ve bilimsel çalışmaları değere dönüştürmenin farkına varmak durumundayız” şeklinde konuştu.
Programın ardından Rektör Çomaklı, KOSGEB Başkanı Uzkurt ve diğer konuklara TEKNOKENT’te faaliyet gösteren şirketleri gezdirdi.
BASIN MERKEZİ