Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünün ev sahipliğinde gerçekleşen Anadolu’nun Zirvesinde Uluslararası Fizik Konferansı açılışı, (IPCAP 2016) Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
25-27 Şubat tarihleri arasında devam edecek olan ve çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenin katıldığı konferans, 4 ayrı salonda 8 sözlü ve 2 poster oturumunda 3 gün boyunca 300 civarında çalışma sunulacak.
Programın açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı ve konferans başkanı Prof. Dr. Rıdvan Durak, Uluslararası Fizik Konferansının yapılış amaçlarından bahsetti. Durak: Konferans, yurt içi ve yurt dışından fizik ve ilgili alanlarda çalışan akademisyenler, araştırmacılar ve öğrencilerin deneyimlerini ve araştırma sonuçlarını paylaşmak, Fiziksel Bilimlerdeki son gelişmeler hakkında bilgi alış verişinde bulunmak, işbirliği imkânlarını tartışmak ve diğer ülke fizikçileriyle olan bilimsel iletişimlerinin arttırılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Endüstriyel araştırmaları güçlendirmenin en basit ve en etkin yöntemi fen bilimlerindeki araştırmaları desteklemek ve bilimsel yeteneği geliştirmektir. Fen bilimleri ile ilgili konferans veya toplantılar bu bilimsel yeteneği geliştirmenin yollarından biridir. Bu bilimsel toplantılardaki tartışmaların ülkemizin bilim ve teknolojisinin gelişimine de ciddi katkılar sağladığı inkâr edilemez. IPCAP 2016 Konferansı 12 farklı teması ile fizikteki önemli konuların geniş bir spektrumunu kapsamaktadır. Bu yıl IPCAP 2016 konferansı ilkini düzenlememize rağmen 4 ayrı salonda 8 sözlü ve 2 poster oturumunda 3 gün boyunca 300 civarında çalışma sunulacaktır. Konferansımıza sunulan özetler 40 hakem tarafından değerlendirilmiş ve seçilmiş özetler sözlü veya poster olarak belirlenmiştir. Kabul edilmiş tüm sunu özetleri IPCAP2016 Özet Kitabında basılmıştır” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise yaptığı konuşmasında, üniversitelerin 3 temel misyonu olduğunu belirterek, en önemli misyonunun eğitim olduğunu belirtti. Üniversitelerin 19. Yüzyıla kadar sadece eğitim misyonu üzerinden çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Çomaklı şöyle konuştu: “Gelişmeler sonuncunda 19. Yüzyıldan sonra üniversiteler eğitimin yanında araştırma ve geliştirme misyonunu da yüklenmiş oldu. Bu AR-GE ve eğitim çalışmaları bu şekilde 21. Yüzyılın sonuna kadar yoğun bir şekilde devam etti. Hâlbuki geldiğimiz son noktada üniversitelerin son misyonu olan, üniversitelerin topluma katkısı gündeme alınmış oldu. Ayrıca bu misyonlar üniversitelerde nesil olarak tanımlanıyor.
Günümüzde artık üniversiteler eğitim ve araştırmanın sonuçlarını topluma katkı yönündeki üçüncü misyonu da yüklenmiş oluyor. Üniversitelerin temel amacı topluma; sosyal, kültürel, ekonomik teknolojik ve bilimsel katkı sağlamaktır. Bizim üniversitemizde de bu anlamda ciddi adımlar atıldığını biliyoruz. Bu anlamda üniversitemiz, ATA TEKNOKENT üzerinden Proje Koordinasyon Merkezi ve Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Merkezi (DAYTAM) ile birlikte bundan sonra üniversitemiz, eğitim ve araştırmanın sonucunda ürettiği değerlerin insanlığa fayda olarak aktarılması misyonunu üstlenecektir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim Üyesi Sebahattin Tüzemen’in başkanlığını yaptığı oturuma geçildi. Oturumda, Malezya Putra Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mohd Nizar Hamidon bir sunum gerçekleştirdi.
BASIN MERKEZİ