Atatürk Üniversitesi

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ İLE AZİZİYE BELEDİYESİ, DİJİTAL BELEDİYECİLİK ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU

Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM), Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi ile Aziziye Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği Dijital Belediyecilik Çalıştayı, Ilıca Termal Tesislerinde düzenlendi.

Çalıştaya, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Aziziye Belediye Başkanı M. Cevdet Orhan’ın yanı sıra, Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk Karaman, Atatürk Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Besim Yıldırım, Ata Teknokent Müdürü Doç. Dr. Ersin Karaman ve Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Engin Kurşun ile akademisyen ve belediye personeli katıldı.

Dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin kullanılması suretiyle mevcut süreçlerin ve çalışma işleyişinin daha etkili ve verimli hale getirilmesini kapsayan Dijital Belediyecilik Çalıştayı, gelişen teknoloji ile birlikte farklı sektörlerde dijital dönüşüm çalışmalarının yaygınlaştığı alanlardan biri olan akıllı şehir konseptini ön plana çıkarmasıyla dikkat çekiyor.

Bu çalıştayla; Aziziye Belediyesi bünyesinde yapılabilecek dijital dönüşüm çalışmalarına yönelik fikirlerin üretilmesi ve bu fikirlerin yenilikçi yönü, etki alanı, sürdürülebilirliği ve yaygınlaştırılabilirliği parametreleri açısından değerlendirilmesi ve nihayetinde uygulanabilir proje önerilerinin oluşturulması amaçlanıyor.

Atatürk Üniversitesinden mühendislik, mimarlık, işletme, sosyal hizmet, eğitim, iletişim ve ekonomi gibi birçok alandan 25 akademisyenin, Aziziye Belediyesinin farklı birimlerinde görev yapan 10 uygulayıcının katılımıyla yürütülecek olan çalıştay, Atatürk Üniversitesinin Yeni Nesil Üniversite politikaları çerçevesinde toplumsal katkı uygulamalarının bir yansıması olarak hayata geçiriliyor.

“Teknolojik Alyapı Açısından Oldukça İleri Bir Seviyedeyiz”

Çalıştayın açılış konuşmaları kısmında, Atatürk Üniversitesinde Türkiye’nin en yetkin kişilerinden oluşan bir insan kaynağının olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitenin teknolojik altyapı açısından da ileri bir seviyede yer aldığını dile getirdi.

Sanayi devrimiyle birlikte üniversitelerin temel görevleri olan eğitim ve öğretimin yanında AR-GE faaliyetlerini de yürüttüğünü belirten Rektör Çomaklı, Türkiye’nin son 18 yılda savunma sanayi ve diğer alanlardaki gelişmeleri ele alındığında ciddi gelişmeler yaşandığını ve bu gelişmelerin artarak ilerlediğini söyledi.

“Temel Amacımız, Elde Edilen Bilgiyi Faydaya Dönüştürebilmek”

Atatürk Üniversitesinin 62 yıllık geçmişinde 17 patent başvurusu yapıldığını ve bugün bu sayının 100’e ulaştığını ifade eden Rektör Çomaklı: “Araştırma üniversitelerin temel görevi. Üniversiteler, devletimizin verdiği kaynakları kullanarak bilimsel çalışmaları ürüne ve değere dönüştürmesi gerekiyor. Bizim için en değerli hoca, bilgisini en fazla faydaya dönüştüren hocadır. Üniversiteler AR-GE’de öncü olmalı ve topluma değer katmalıdır” ifadelerini kullandı.

Rektör Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi Yeni Nesi Tasarım ve Dönüşüm Projesinin 2’nci etabına başladık. Bu projenin geri dönüşlerini de alıyoruz. Yeni Nesil Üniversite Projesinin en önemli ayaklarından biri olan Dijital Dönüşümü farklı alanlarda görmek bizi mutlu ediyor. Üniversite-Sanayi iş birliklerimiz ile Türkiye genelinde 100’e yakın öğretim üyemiz şu anda danışmanlık yapıyorlar. Başta belediyelerimiz olmak üzere tüm kurumlarımız Atatürk Üniversitesinin insan kaynağından yaralanması gerekiyor. Böylelikle yatırımlarımızı daha ekonomik, hızlı ve inovasyona dayalı bir şekilde yapmış olacağız. Dijital Belediyecilik Çalıştayında, başta Aziziye Belediye Başkanı M. Cevdet Orhan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Teknolojik Gelişmeler Bu Dönüşümü Kaçınılmaz Kılıyor”

Teknolojik gelişmelerin djitalleşmeyi kaçınılmaz hale getirdiğini, modern dünya ile entegre olabilmek için kurum ve kuruluşların tüm birimleriyle bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan Aziziye Belediye Başkanı M. Cevdet Orhan, belediye için böylesine önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Belediye bünyesinde yürütülen çalışmaların ve gerçekleştirilen projelerin dijital dönüşüm ile birlikte nasıl katma değere dönüştürüleceği hususunda “Dijital Belediyecilik Çalıştayı” düzenlediklerini belirten Başkan Orhan konuşmasına şu şekilde devam etti: Belediyecilik hizmetleri gerçekten zahmetli ve organizasyon kabiliyeti yüksek bir iştir. Baktığınızda yol, kaldırım, park, bahçe yapımı gibi birçok konu ilgi alanımıza giriyor ancak vatandaşımızın bizden beklentileri çok daha fazla. Hem bu beklentileri karşılayabilmek,  hem vatandaşlarımızın günlük yaşantılarını kolaylaştırabilmek hem de sürdürülebilir bir belediyecilik hizmeti verebilmek için bu dönüşüme ihtiyaç duyuyoruz.

Bu kapsamda, dijital belediyecilik düşüncesinin altyapısını oluşturacak bilimsel desteği bizlere sağladığı için başta Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı olmak üzere organizasyon ile ilgili planlamaları gerçekleştiren tüm katılımcılara teşekkür ediyor, çalıştayın şehrimize ve belediyemize hayır getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Çalıştay, konuyla ilgili sunumların yapılması ve yol haritasının tasarlanması ile son buldu.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ

Paylaş Paylaş Paylaş
Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi