Atatürk Üniversitesi

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KAMPÜS MASTER PLANI TAMAMLANDI

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın talimatıyla hazırlanan Atatürk Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Master Planı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde oluşturulan ekip tarafından tamamlandı. Kampüs master planları; kampüs içerisindeki yapıların, dolaşım sistemi ile üniversite birimlerinin üniversitenin misyonu ve vizyonu çerçevesinde düzenlenmesini amaçlıyor. Atatürk Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Master Planı da Atatürk Üniversitesinin belirlediği öz ülkü ve bağlı hedeflerine erişmesi, fiziksel ve mekânsal ihtiyaçlara cevap vermesi amacıyla hazırlandı.

1955 Yılından Sonra Hazırlanan İlk Plan

Master plan mekânsal gelişme (1/5.000) ve uygulama (1/1.000) planları ile bunlara ilişkin rapor, rapor ekleri, detay görselleri ve maketten (1/1000) oluşmaktadır. 1955 yılında Atatürk Üniversitesinin kuruluşunda oluşturulan gelişme şeması sonrasında hazırlanan ilk mekânsal gelişme ve uygulama planı olması ve gelecek 100 yıllık dönemde yaşanacak mekânsal değişim, dönüşüm ve gelişimlerin tamamına yön verecek olması nedeniyle büyük önem arz ediyor.

Yaklaşık bir yıldır devam eden plan, katılımcılığı sağlamak açısından Atatürk Üniversitesi bünyesindeki 40 akademik ve idari birim ile görüşülerek ihtiyaç tespiti yapılarak ve kampüs geneli için görüşler alınarak hazırlandı. Kampüs gelişme kurgusuna göre merkez kampüsün Fen Bilimleri Odağı yeniden düzenlenirken, Sosyal Bilimler Odağı ve Sağlık Kampüsünü içeren yeni gelişme alanları da (Batı-I ve Batı-II Kampüsleri) planlandı.

Rektör Çomaklı: “Canlı Bir Sosyal Yaşamın Oluşmasını  Hedefledik”

Gelişen ve değişen dünyaya ayak uyduran bir kampüs kurmak için çalıştıklarını belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Batı-I Kampüsü olarak adlandırılan bölümü, içerdiği doğa parkı, kütüphane, yemekhane, çarşı, spor merkezleri gibi öğrenci odaklı, kampüs kullanıcılarını bir araya getiren fonksiyonlarla kampüs yerleşkesini birbirine bağlayan etkin bir merkez olarak hazırladık. Araç yolları ve otoparklar kampüs yapılı alanının çevresine alınarak daha fazla açık alan yaratılarak özellikle akademik bölgeler içinde oluşturulan yaya aksında (alle) farklı ulaşım modları birlikte kurgulandı. Böylece soğuk kış günlerinde dahi canlı bir sosyal yaşamın oluşmasını hedefledik. Üniversitemizin büyüme hedefine uygun olacak şekilde yeni yurt alanları ve lojmanlar planlanmakta, mevcut lojman bölgesinde de yeni düzenlemeler yapılması öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

“Bir Yol Gösterici Olmayı Hedeflemekteyiz”

Kampüs master planı hazırlanırken oldukça esnek bir gelecek tasarımı yapılmaya çalışıldığına dikkat çeken Çomaklı; çözümler üretilirken ortaya koyduğu temel ilişki biçimleri, alan kullanım esasları ve gelişme ilkeleri ile bir yol gösterici olmayı hedeflemekteyiz. Böylece yaklaşık 1000ha’lık bir alanda her birimi ile birlikte çalışan, akademik ve sosyal yaşamı destekleyen sürdürülebilirlik ilkeleri ile uyumlu, üniversitemizin “Akademik Mükemmelliyet” ve “Projeci Üretken Üniversite” hedeflerine ulaşması yolunda yaratıcılığı ve entegrasyonu destekleyecek fiziksel bir çevre kurmak esas amacımız oldu” diyerek sözlerini tamamladı.

BASIN MERKEZİ
Paylaş Paylaş Paylaş
Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi