ERZURUM KONGRESİNİN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 23 Temmuz Erzurum Kongresinin yıl dönümü vesilesiyle günün anlam ve önemine değinen bir mesaj yayımladı. Rektör Çomaklı mesajında şu ifadeleri kullandı:

❝Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih, bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir” diyerek önemine vurgu yaptığı, Millî Mücadele’nin en çetin şartlarında toplanan ve 14 gün süren Erzurum Kongresinin 105. Yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.

105 yıl önce bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Erzurum’da ortaya konulan irade; bağımsızlığımızın yolunu açan, milli ruh sayesinde bir milletin şahlanışa imza attığı ilk adımdır. 23 Temmuz Erzurum Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerinin atılmasına uzanan, ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilen ilk kongre olması özelliğiyle Millî Mücadele'nin rotasının çizilmesini sağlamıştır.

“Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünemez" ve "Manda ve himaye kabul edilemez" mesajları verilerek devletimizin ve bağımsızlığımızın temelinin atıldığı, Kurtuluş Savaşının en önemli aşamalarından biri olan Erzurum Kongresinin 105. yılında; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, kongre üyelerini, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşunda kanını dökmüş aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. ❞

Prof.  Dr. Ömer ÇOMAKLI
REKTÖR