Rektör Çomaklı, STK Temsilcileriyle 4. Kez Bir Araya Geldi
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum’da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileriyle 4. kez bir araya geldi.
“İhtisas Komisyonları Oluşturulması” gündemiyle Konukevi 2’de düzenlenen toplantıda, STK temsilcileriyle buluşan Rektör Çomaklı’ya, üniversite yönetimi ve dekanlarla birlikte Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı A. Mustafa Güvenli eşlik etti.
STK’larının görev ve sorumluluklarına göre 8 İhtisas Komisyonun oluşturulduğu toplantıda, her komisyonun başında Atatürk Üniversitesinden bir yönetici yer aldı. İhtisas Komisyonları şu şekilde oluşturuldu:
Prof. Dr. Nihat Yatkın Başkanlığında: Eğitimle ilgili dernek ve vakıflar
Prof. Dr. Ayhan Çelik başkanlığında: Bilim sanayi ve ticaretle ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlar
Prof. Dr. Medine Güllüce başkanlığında: Kültür sanatla ilgili dernek ve vakıflar
Prof. Dr. Fuat Gündoğdu başkanlığında: Sağlıkla ilgili dernek ve vakıflar
Prof. Dr. Sezai Ercişli başkanlığında: Ziraat tarım ve hayvancılıkla ilgili dernek ve kuruluşlar
Doç. Dr. Remzi Şahin başkanlığında: Sendika ve meslek birlikleri
Prof. Dr. Naci İspir başkanlığında: Basın-yayın ve iletişim kuruluşları ve meslek birlikleri
Prof. Dr. Yıldız Akpolat-Prof. Dr. Musa Bilgiz başkanlığında: Sosyal faaliyetlerle ilgili dernek ve vakıflar.
Toplantıya teşrif eden yaklaşık 170 STK temsilcisine hitap eden Çomaklı, göreve geldikleri günden bu güne, üniversite-toplum kaynaşmasına büyük önem verdiklerini ifade ederek, 4.’sü düzenlenen üniversite-STK buluşmasının devam edeceğini söyledi.
4. Üniversite-STK buluşmasının İhtisas Komisyonlarına ayrılması sebebiyle diğer 3 toplantıdan daha faydalı olacağına inandığını söyleyen Rektör Çomaklı, tolantıların gerçekleşmesinde emeklerinden dolayı Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı A. Mustafa Güvenli’ye de teşekkür etti.
“Ülkemiz için birlikte neler yapabiliriz”
Oluşturulan komisyonların en az ayda bir defa kendi arasında toplanıp istişarede bulunması gerektiğini söyleyen Çomaklı sözlerine şöyle devam etti: “Bizim amacımız burada şehirle üniversiteyi buluşturmak. Üniversitelerin birinci görevi eğitim-öğretim yapmak. Biz de bunu en iyi şekilde yapmanın çabası içerisindeyiz. Üniversitemizde bu manada ciddi bir dönüşüm yaşıyoruz. Biz 3. Nesil Üniversite olma sloganıyla bu yola çıktık. Ama artık dünya 4. Nesil Üniversiteyi konuşuyor ve biz de bu yolda olmanın çabası içerisindeyiz.
Yeni nesil üniversite yolunda, 23 fakülte, 12 meslek yüksekokulu, 26 araştırma merkezi, 8 enstitü, 1 konservatuvar ve 1 yüksekokulumuzla Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birisiyiz. Buralarda en iyi şekilde eğitim vermenin yollarını arıyoruz. Ciddi rakamda öğrenci sayımız var ve eğitimde en iyi kaliteyi yakalamamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza üniversitemizin öğrencisi sayısının 340 bin olduğunu söyleyince çok şaşırdı. Kendisi bu sayıyı 140 bin civarında bildiğini söyledi. Bizde bu sayede üniversitemizin öğrenci sayısı hakkında kendisine aktarılan yanlış bilgiyi düzeltmiş olduk.
Üniversitemizin ciddi alt yapı imkânları var ve biz bu imkânları daha ileriye götürüyoruz. 60 yıllık bir üniversite olarak Türkiye’nin sorunu olan patent-marka sorununa el atmamız lazım. Üniversite-toplum, üniversite-sanayi işbirlikleriyle bu alanda yol alacağımıza inanıyorum. Bizim için en değerli akademisyen, bilgisini legal bir şekilde ekonomiye dönüştüren ve topluma kazandıran akademisyendir. Amacımız, büyük bir bilgi birikimine sahip ve teknolojik alt yapının olduğu dev yapıyı şehirle buluşturmak.
Bizim derdimiz, biz bu memlekete neler yapabiliriz düşüncesidir. Üniversitelerin büyük üniversite olma parametresi topluma aktardıkları değerle alakalıdır. Yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerimizin tez konularının, başta bölgemizin sorunlarıyla alakalı olması gerekiyor. Daha sonra ülkemiz ve insanlığın sorunlarıyla ilgili olabilir. Artık tüm teknolojik alt yapısını oluşturan devletimizin, üniversite olarak bizlerden de beklentisi var. Biz de bu beklentiyi karşılamak zorundayız.”
Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı A. Mustafa Güvenli ise, gelişen Türkiye ölçeğinde Erzurum’un hak ettiği konumda bulunmadığını belirterek, şehirde ciddi bir zihin dağınıklığının olduğunu söyledi.
Güvenli: “Şehrimizin belli bir istikametinin olması lazım. İstikameti belli olmayan bir gemiye maalesef hiçbir rüzgâr yön veremiyor. Bu amaçla doğunun en büyük ve en önemli kuruluşu olan Atatürk Üniversitemizin işbirliği ve destekleriyle topluma fayda sağlamaya çalışıyoruz. Şehrin önce ne istediğini bilmesi lazım. Bu ve sonrasında gerçekleştirilecek toplantılarla 8 komisyonumuzun yapacakları çalışmalar neticesinde Şehrimize özel tespitlerin yapılacağı düşüncesindeyim. Toplantılarımız üniversite-şehir yakınlaşmasının en büyük adımını oluşturacaktır. Böylesine önemli bir toplantıya gerek ev sahipliği noktasında, gerekse göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı başta Sayın Rektörümüze ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, 8 komisyonun başkanları olan Prof. Dr. Ayhan Çelik, Prof. Dr. Medine Güllüce, Prof. Dr. Nihat Yatkın, Prof. Dr. Fuat Gündoğdu, Prof. Dr. Sezai Ercişli, Doç. Dr. Remzi Şahin, Prof. Dr. Yıldız Akpolat ve Prof. Dr. Naci İspir, komisyonların çalışma alanlarından bahsettiler.
Başkanların ardından ise komisyonlardan seçilen bir temsilci, temsil ettikleri STK’lar adına konuşma yaptı. Çabalarından dolayı Rektör Çomaklı ve ESTP Başkanı Güvenli’ye teşekkür eden temsilciler, Erzurum’un kalkınması adına STK’lar olarak ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söylediler.
BASIN MERKEZİ