Atatürk Üniversitesi

ZİRAAT FAKÜLTELERİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE DEĞERLENDİRİLDİ

Atatürk Üniversitesi öncülüğünde gerçekleşen “Ziraat Fakülteleri Lisans Programlarının Yeniden Yapılandırma Süreci Çalıştayı” Kültür Merkezi Mavi Salonda başladı.

Çesitli üniversitelerin Rektörleri ile Ziraat Fakülteleri dekan ve öğretim üyelerinin de yer aldığı çalıştaya; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, farklı üniversitelerden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ülkemizde eğitim veren ziraat fakültelerinin geliştirilmesi ve ileriye dönük çalışmaların ele alınması adına düzenlenen çalıştayda, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin öğrenim gördükleri bölümlere faydası ve gelecekleri hakkında görüşler sunuldu.

Konuşmasına, çalıştayın düzenlenmesine öncülük eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya teşekkür ederek başlayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik, Türkiye' de tarımsal üretim potansiyelinin yetersizliği ile ilgili bir sorun olmadığı belirterek; verimlilik, etkinlik, sürdürülebilirlik ve pazarlama gibi konularda mevcut potansiyelin etkin bir şekilde kullanılamadığını söyledi.

Çelik: “Bu sorunun çözümü için araştırmacıların ihtiyaç duyulan alanlarda bilgi üretmesi ve güncel bilgi ile donatılmış, nitelikli, teknik elemanların sahada üreticiler ile dayanışma içerisinde olması gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi için ülke gerçeklerine uygun, bütüncül bir Tarım Yükseköğretimi modelinin benimsenmesi kaçınılmazdır. Ancak böyle bir modelle, nitelikli eğitim almış, sektörün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek Ziraat Mühendisleri yetiştirilebilir” dedi.

“Tarım,  Ülkemizde Ekonomiye En Fazla Katkıyı Sağlayan Sektörlerin Başında Geliyor”

Tarım sektörünün, gerek hammadde üretmesi ve gerekse tarımı ilgilendiren sanayisi ile birlikte ülkemizde hala ekonomiye diğer sektörlere göre daha fazla katkı sağladığına değinerek konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı; “Tarımsal sanayi daha çok yerli hammadde kullanırken katma değeri daha yüksek ürünler üretmektedir. Ekonominin diğer sektörlerinin hammaddeyi büyük miktarlarda ithal ederek değerlendirmesi dış ticaret açığımızın başlıca sebebidir. Çünkü tarımsal dış ticaret açığı yıllar itibariyle ya hiç olmamakta ya da çok az miktarlarda olmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu işsizlik göz önüne alındığında tarımın genel istihdama yaptığı sosyal ve ekonomik katkı göz önüne alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Bütün  Çabalar, Tarım Yükseköğretiminin Daha Kaliteli Olmasına Yönelik”

Türkiye’de stratejik önemi ve geleceği olan, YÖK’ün de özel önem verdiği Tarım Yükseköğretimi konusunun masaya yatırılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Rektör Çomaklı: “Bütün çabalar, Tarım Yükseköğretiminin daha kaliteli olmasına ve ekonomiye daha fazla katkı verecek konuma gelmesine yönelik adımların atılmasıdır.

Ziraat Fakültelerinin yeniden yapılandırılması sürecinde, Türkiye' nin en eski ve köklü Ziraat Fakültelerinden olan Atatürk Üniversitesinin bu soruna sessiz kalması düşünülemez. Bu bağlamda Ziraat Fakültesi kökenli Rektör, Rektör Yardımcısı, Ziraat Fakülteleri dekanlarının katılımıyla bir çalıştay yapılmasının faydalı olacağını düşündük.

Bu çalıştayın ülkemiz Tarım Yükseköğretiminin sorunlarına çözümler üretmesini temenni eder hepinizi en kalbi duygularımla selamlarım.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, "Tarım Yüksek Öğretiminde Uygulanmış Olan Lisans Programlarının Tarihçesi ve Uygulanan Modeller" konulu sunumunu yaptı. Yağanoğlu'nun ardından Prof. Dr. Taşkın Öztaş ise "Dünyadaki Uygulamalar ve Türkiye'ye Yansımaları" sunumunu gerçekleştirdi.

Gün boyu devam eden çalıştayda akademisyenler, ziraat fakülteleri ve bağlı bölümlerin sorunlarını tartışarak, çözüm arayışında bulundular.

BASIN  MERKEZİ

Paylaş Paylaş Paylaş
Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi