TÜRKİYE’NİN TEK BUZ MÜZESİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamında tasarlanan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) desteğiyle yapımına başlanan Ata Buz Müzesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününde hizmete açıldı.

FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı verilen destansı mücadelenin buzdan yapılan heykellerle anlatıldığı Maan Ice sergisinin de yer aldığı Buz Müzesinin açılış törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra, Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile şehrin mülki, idari, askerî ve yargı erkânı iştirak etti.

Rektör Çomaklı “Müzemiz Cazibe Merkezleri Arasında Yerini Alacak”

Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türkiye’nin tek buz müzesi olma özelliğine sahip olan Ata Buz Müzesi içerisinde yer alan Maan Ice sergisi ile özellikle 15 Temmuz gibi hepimizin belleklerinde tam olarak donmuş kalmış olan bu vahim tarihin hatırasını hep canlı tutmak arzusunu taşıdıklarını söyledi.

“Yaşananlardan ders çıkartarak vatanın bölünmez bütünlüğünün önemini, düşmanın pusuda oluşunu, birlik ve beraberliğin bize verdiği gücü her zaman hatırlayabilmek ve bunu gelecek nesillere o günkü canlılığı ile aktarabilmek için müzemizi bu tarihte açmayı uygun gördük” ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Çomaklı: “Müzemiz, içinde 8 buz üretim makinesi, 16 buz kalıp makinesiyle 400 metrekarelik sergi alanının yanı sıra buzun müze içerisinde yer alan sistemler tarafından üretilmesi ve yine bu atölyelerde tasarımlarının yapılarak sergilenmesi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin eğitim görüp, sanatsal faaliyetleri gerçekleştirmesi açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda ziyaretçilerine ses, ışık ve müzik eşliğinde görsel şölen sunan Ata Buz Müzesinin Erzurum’un cazibe merkezleri arasında yerini alacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Başkan Sekmen: “Ata Buz Müzesi Şehrimize Hayırlı Olsun”

Ülkemizin çok vahim bir darbe girişimini, bir ve beraber durarak bertaraf ettiğini dile getirerek konuşmasına başlayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, milletimizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sokağa çıkın çağrısı ile beraber canları pahasına sokağa çıkarak bu vahim olaya dur dediğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi tarafından açılışı yapılan ve 15 Temmuz anısına buzdan heykellerin yer aldığı serginin de bu destansı mücadeleyi hafızalarda diri tutmaya vesile olacağını aktaran Başkan Sekmen konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bir ülkenin, bir milletin geleceğe emin olarak bakabilmesi için mutlaka günün teknolojisi ve bilimi ile nesilleri yetiştirmesi gerekiyor. Bizim de üniversitelerimiz artık çağa ayak uyduracak gençler yetiştirerek dünya ile rekabet edebiliyor. Açılışı yapılan Ata Buz Müzesinin de sanatsal olarak çağdaş eserlerin ortaya çıkmasına imkân tanıyacağına inanıyor bu duygu ve düşüncelerle müzemizin üniversitemiz başta olmak üzere şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor ve daha birçok sanatsal faaliyete öncülük yapmasını diliyorum.”

Vali Okay Memiş: “Atatürk Üniversitesiyle Gurur Duyuyorum”

Göreve geldiği günden itibaren Atatürk Üniversitesinin başarılarıyla gurur duyduğunu ifade eden Erzurum Valisi Okay Memiş ise hem akademik başarısı hem de vatandaş ve şehirle bütünleşmiş olmasının oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.

Müzenin 15 Temmuz günü açılıyor olması ve içerisinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününü anlatan eserlerin yer aldığı serginin bulunmasının açılışı daha da anlamlı kıldığını aktaran Okay Memiş, 15 Temmuz'da bu ülkenin tarihinde görülmemiş bir ihanetle karşı karşıya kaldığını ancak tüm Türkiye'de olduğu gibi Erzurum'un da bu hain darbe girişimine fırsat vermediğini çünkü Nenehatun'un torunlarının bu terör örgütüne dur dediğini vurguladı.

Böylesine önemli bir eserin Erzurum’a kazandırılmış olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyen Memiş, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın öncülüğünde açılan müzenin Erzurum'a yakışacağına yürekten inandığını ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Program, açılış konuşmalarının ardından Maan Ice sergisinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Ata Buz Müzesi Ziyaretçilerini Bekliyor

Türkiye’de tek olma özelliğini taşıyan ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününde açılışı yapılan Ata Buz Müzesi hafta içi her gün mesai saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor olacak. Dinlenme ve çay molası verilebilecek alanların yer alığı müzede misafirler, eski Türkçe’de “bir arada, birlikte” anlamına gelen ve adını veren “Maân” isimli sergiyi de gezebilecek.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 15.07.2020