VALİ OKAY MEMİŞ VE REKTÖR ÇOMAKLI'DAN DAG ZİYARETİ

Türkiye'nin 2023 vizyon projelerinden olan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesinin ortaklaşa yürüttüğü Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesini, Erzurum Valisi Okay Memiş ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ziyaret etti.

Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepelerinde yapımı süren DAG'da incelemelerde bulunan Vali Okay Memiş'e ziyaretinde Rektör Çomaklı eşlik etti.

2020'de tamamlanması planlanan DAG'da kurulan 4 metre çaplı teleskop aynı zamanda Avrupa'da kurulu en büyük çaplı teleskop olma özelliğini taşıyor. Yurt dışından temin edilerek hazır hale getirilen teleskop ve aynası kurulumu bekliyor.

"Bu Önemli Yatırım İçin Cumhurbaşkanımıza Minnettarız"

ATASAM Müdürü ve DAG proje yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak'tan bilgi alarak inşaat alanını gezen Vali Okay Memiş, Avrupa'nın ve belki de dünyanın en önemli teleskoplarından birinin Erzurum'da yapıldığını belirtti.

Memiş, Türkiye'nin 2023 vizyonu açısından bu projenin çok önemli olduğunu aktararak, şunları söyledi: "Burada Erzurum bilim üretecek ve bu bilimsel alanın merkezi konumuna gelecek. Böyle bir yatırımın Erzurum'da yapılmasına öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Burada ayrıca Konaklı Kayak Merkezinden gelen teleferik hattını da bulunduğumuz alana kadar getireceğiz ve yaz kış bu alanı kullanacağız. Bu sayede bilim ve astrofiziğe meraklı vatandaşlar ile bilim adamlarımızı Erzurum'a çekeceğiz. Şehrimize mal olacak projemizi Allah'ın izniyle önümüzdeki yıl bitireceğiz.

Tesisin maliyeti neredeyse 200 milyon lira. Artık yeni atılımlar, yeni projelerle bilim adına yeniden söyleyecek sözü olan bir memleket olmak istiyoruz. Biz gençlerimiz ile çocuklarımızı milli ve manevi kültürümüzle yetiştireceğiz ama aynı zamanda bilimle, ilimle, fen ile ve teknoloji ile de bütünleşmiş öz güveni yüksek nesiller yetiştirmek istiyoruz. Bilime hakim olan dünyayı tanır, söz sahibi olur, Allah'ı tanır."

Rektör Çomaklı: "DAG, Erzurum'a Gözlemevi Şehri Unvanı Kazandıracak"

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı da DAG'da 2020 yılı sonunda ilk ışığı almayı hedeflediklerini ifade ederek, söz konusu alanda çalışmaların sürdüğünü ve burada araştırma yapmak isteyen bilim insanlarının şimdiden randevu talebinde bulunduğunu söyledi

Rektör Çomaklı: "Doğu Anadolu Gözlemevi projesi, sağlayacağı sayısız bilimsel katkının yanı sıra aynı zamanda Erzurum'a bir 'gözlemevi şehri' unvanı kazandırarak, şehrimizi hem turizm hem de bilim şehri yapacak. Bu teleskop, Avrupa'da kurulu bulunan 4 metre çapıyla en büyük teleskop olacak. Teleskobumuz İtalya'da bitti, hazır durumda, deneme aşamalarında. İnşallah bu yıl sonunda taşıyacağız. Aynamız da Rusya'da hazır. Onun da işlemleri tamamladı. Yıl sonuna kadar buradaki kubbe inşaatımız bittikten sonra getirilecek. İtalyanlar bayram sonrası geliyorlar, yoldalar. İnşallah yıl sonuna kadar teleskop ortaya çıkacak. Seneye de aynamızı monte edip inşallah ışığı göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Astrofizik Araştırma Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü ve DAG proje yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak ise, teleskobun ilk defa kırmızı ötesi gözlem yapacağını belirterek, barındırdığı teknolojiler açısından kendi sınıfında da öne çıkan bir teleskop olduğunu söyledi. DAG'ın uluslararası bir gözlemevi olduğu için dünya çapında buluşlara, keşiflere neden olacak bir araştırma merkezinin aslında temel unsuru ve Türkiye'nin en büyük teleskobu ve gözlemevi olacağını vurgulayan Yeşilyaprak, aynı zamanda barındırdığı teknoloji açısından da ileri bir seviyede olduğunu anlattı.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ