Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde 1976 yılında kurulan Oral Diagnoz ve Radyoloji Kürsüsü, kuruluşunda “Cerrahi Kürsüsü”ne bağlı olarak faaliyet gösterdi. YÖK`ün kurulması ile beraber, 1982 yılında“Oral Diagnoz ve Radyoloji Bilim Dalı” adını aldı ve “Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı”na bağlandı. 20.11.1987 tarihinde “Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı” kuruldu. Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı 10.06.2010 tarihinde Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı adını aldı.
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı; hastaların fakülteye başvurularında ilk muayenelerinin yapıldığı, gerekli radyolojik ve laboratuvar tetkiklerinin uygulanıp teşhislerinin konulduğu ve sonucunda uygun tedavi planlaması yapılarak hastaların ilgili birimlere yönlendirildiği anabilim dalıdır.
Kliniğimizde hastalarımıza en son teknoloji ve güler yüzle hizmet verilirken, diş hekimliği öğrencilerine de yüksek teknolojik standartlar ile doğru teşhis bilgisi, tedavi planlaması ve tedavi pratiği kazandırılmaktadır. Radyoloji kliniğimiz, tomografi ünitesiyle ülkemizin önemli görüntüleme merkezleri arasında yer almaktadır.
Anabilim Dalımızda “Radyoloji Kliniği” ve “Oral Diagnoz Kliniği” olmak üzere iki klinik vardır. Radyoloji kliniklerinde 1 adet dental volumetrik tomografi cihazı, 3 adet panoramik görüntüleme cihazı, 1 adet sefalometrik röntgen cihazı, 6 adet dental röntgen cihazı, 1adet fosfor plak görüntüleme sistemi ve 2 adet RVG (Radyo Visio Grafi) bulunmaktadır. Kliniklerimizde 2 adet karanlık oda, 1 adet manüel banyo ve 2 adet otomatik film banyo cihazı vardır.
Fakültemizin bütün anabilim dallarının radyografi istekleri, anabilim dalımız tarafından karşılanmaktadır. Oral Diagnoz Kliniğinde 6 adet ünit vardır. Burada hastaların klinik muayenesi yapılır. Çeneleri ve dişleri ilgilendiren problemin teşhis ve tedavi planlamaları yapılır. Ağız sağlığı, genel sağlıktan ayrı düşünülemez. Vücutta görülen birçok hastalık, ağız ve çevre dokularını da etkiler. Ağızda bulgu ve belirti veren çok sayıda hastalık vardır. Bunların bir kısmının ilk belirtileri ağızda görülür. Ağız hastalıklarının sistemik hastalıklarla ilişkisini inceleyen “Oral Medicine” Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi`nin bir yan dalı olarak kabul edilir.
Anabilim dalımızda 8 Profesör, 2 Dr. Öğr. Üyesi ve 8 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Anabilim Dalında, Diş Hekimliği Eğitiminin 2. yılında teorik, 3. yılında teorik ve klinikte gözlemci öğrencilik, 4. yılında teorik ve klinik uygulama, 5. yılında staj eğitimi ve doktora düzeyi dersler verilmektedir.