ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK – ARDEB 1001 PROJE SIRALAMASINDA İLK 5’TE

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde yer alan Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) 2022 Yılı 1. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçları açıklandı. Buna göre Atatürk Üniversitesi, devlet üniversiteleri arasında 4. sırada, tüm üniversiteler arasında ise 5. sırada yerini aldı. Ayrıca Atatürk Üniversitesinin 5 projesinin ise bir sonraki dönem beklemeden başvuru yapılabilmesine karar verildi.

TÜBİTAK- ARDEB 1001 Projesi kapsamında 10 projesi kabul edilen Atatürk Üniversitesi Türkiye çapında ilk 5 üniversite içerisinde yer alma başarısı gösterdi.

Projelerin Kabulünde Çeşitli Kriterler Göz Önünde Bulunduruluyor

Proje yürütücüsünün daha önce desteklenen projeleri kapsamında elde ettiği çıktı performansı, TÜBİTAK çağrı planlamasında yer alan öncelikli alan konularıyla uyum ve Teknoloji Hazırlık Seviyesindeki artış, Yeşil Mutabakata Uyum kapsamındaki öncelikli Ar-Ge ve yenilik konuları ile doğrudan ilişkili projeler göz önünde bulundurulurken, çok disiplinli/disiplinler arası projeler, proje önerisi kapsamında oluşturulmuş olan Üniversite-Üniversite iş birliği ve proje önerisi kapsamında oluşturulmuş olan Üniversite-Sanayi iş birliği gibi kriterler desteklenecek projelerin belirlenmesi aşamasında etki gösterdi.

TÜBİTAK- ARDEB 2022 Yılı 1. Dönem 1001 Projelerinde desteklenmesine karar verilen projeler ve bir sonraki donemi beklemeden başvuru yapılabilmesine karar verilen projeler aşağıdaki şekilde sıralandı:

2022 Yılı 1. Dönem 1001 Desteklenmesine Karar Verilen Projeler

Ahmet Dervişoğlu

Yarı-Ayrık Algollerin Evrim Durumları

Bülent Polat

İneklerde Subklinik Endometritisin Tedavisinde İntra Uterin Bor Kullanımının Etkinliğinin Araştırılması

Demet İskenderoğlu

Ms-Cvd Tekniği İle Platin Grubu 2b Dikalkojenlerin Büyütülmesi ve Fotodedektör Fabrikasyonu ve Testleri

MAG

Duygu Ekinci

Esnek ve Giyilebilir Foto-Süperkapasitörlerin Fabrikasyonu

Fatih Öz

Furkan Yıldırım

Yarı-Tanjant Demette Tensör Yapılar ve Lift Uygulamaları

Güzin Kaban

Sucukta İleri Glikasyon Son Ürünlerinin Oluşumuna Starter Kültür, Hayvansal Yağ Çeşidi, Depolama Süresi ve Pişirme Derecesi Faktörlerinin Etkileri

Mümin Gökhan Şenocak

Neslihan Dikbaş

Bacillus Amyloliquefaciens'ten Kitinaz Enziminin Eldesi: İmmobilizasyon ve Bazı Depo Hastalık ve Zararlılarının Biyokontrolünde Kullanım Potansiyelinin Ortaya Çıkarılması

KBAG

Serdar Burmaoğlu

Tirozin Kinaz Inhibitör Potansiyeli Olan Yeni Pirazolo[3,4-D]Pirimidin- Kalkon Hibrit Bileşiklerinin Tasarlanması, Sentezi ve In Vitro Antikanser Aktivitelerinin Araştırılması

2022 Yılı 1. Dönem 1001 - Bir Sonraki Donemi Beklemeden Başvuru Yapılabilmesine Karar Verilen Projeler

ÇAYDAG

Gonca Alak

Karadenizdeki Ticari Balık Türlerinde Mikroplastiklerin Tespiti-Etkileri, Kas Dokusundaki Protein Oksidasyon Süreci ve İnsanlarda Potansiyel Alım Seviyesinin Araştırılması

Haluk Çağlar Kaymak

Domates (Lycopersicon Esculentum L.)'te Bor/Potasyum Modifiye Cao Nanopartiküllerinin Soğuk Stresine Karşı Antioksidatif Aktivite ve Apoplastik Proteinleri Sentezi Üzerine Sürdürülebilir Uygulamalarının Belirlenmesi

Mehmet Yılmaz

Sıcaklık ve Manyetik Alan ile Mikrodalga Kayıpları Kontrol Edilebilen Seramiklerin Tasarımı

Saltuk Buğrahan Ceyhun

Floresan Işaretli Polistren Nanoplastik Parçacıkların Zebra Balığı Beynindeki Hücresel Interaksiyonunun ve Muhtemel Hasar Mekanizmalarının Tespiti

SOBAG

Suat Çelik

Proje Başlığı: Aile Benzerliği Yaklaşımına Göre Bilimin Doğasının Öğretimine Yönelik Etkinliklerin Geliştirilmesi, Uygulanması ve Değerlendirilmesi

“Atatürk Üniversitesinin İstikrarlı Yükselişi Her Alanda Devam Ediyor”

Atatürk Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisinin destekleriyle TÜBİTAK projeleri kabul edilen öğretim üyelerini tebrik eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, her alandaki istikrarlı yükselişin yeni nesil üniversite tasarım ve dönüşüm projesi ile yürütülen sistematik çalışmaların ürünü olduğunu söyleyerek Atatürk Üniversitesinde hazırlanan proje sayısını artırıcı teşvikler ve öğretim üyelerini destekleyici politikalar geliştireceklerini vurguladı.

Rektör Çomaklı: “TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından 2022 Yılı 1. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçları açıklandı ve üniversitemizden 10 akademisyenimiz bu programlar kapsamında destek almaya hak kazanarak üniversitemizin ilk 5 üniversite arasında yer almasını sağladı. Üniversite olarak, evrensel düzeyde nitelikli bilimsel bilgi üreten, Ar-Ge faaliyetleri yürüten, teknoloji üreten, patente dönüştüren ve ürettiği bilimi toplumun yararına sunan araştırma odaklı üniversite olma hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bundan sonra da çalışmalarımız artarak devam edecektir. Üniversitemizin bu gururu yaşamasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KURUMSAL  İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 13.07.2022