ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, ULUSLARARASI YAYINLARINA DEVAM EDİYOR

Doç. Dr. Bekir  Gürbulak’ın Makalesi Uluslararası Bilim Dergisinde Yer Aldı

Ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirilen proje ve çalışmalarla adında söz ettiren Atatürk Üniversitesinde, elde edilen başarılara katkı sunan öğretim üyelerinin çalışmaları dünyaca ünlü bilim dergilerinde yayımlanmaya devam ediyor.

Bu kapsamda; Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Gürbulak ve Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Temel Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Duman’ın yer aldığı multidisipliner bir araştırma sonucunda hazırlanan “Improving the Efficiency of Gallium Telluride for Photocatalysis, Electrocatalysis and Chemical Sensing Through Defects Engineering and Interfacing with its Native Oxide” başlıklı makale, etki değeri 19,925 ve Q1 olan “Advanced Functional Materials” adlı bilimsel dergide yayımlandı.

İtalya, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden pek çok araştırmacının katkılarıyla hazırlanan makale, uluslararası bilim camiası tarafından takdirle karşılandı. Araştırmada, fotonik ve optoelektronik aygıt üretiminde önemli olan Galyum Tellür (GaTe) yarıiletkeninin Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Kristal Büyütme Araştırma Laboratuvarında modifiye edildiğini ve Bridgmann-Stockbarger tekniği ile büyütüldüğünü belirten Doç. Dr. Bekir Gürbulak, oldukça hassas spektroskopik ve mikroskobik cihazların kullanımı ile GaTe'nin kendiliğinden oluşan yüzey oksidasyonunun gözlemlendiğini söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yapılan çalışma ile yayın sayısına bir yenisinin daha eklendiğini aktaran Gürbulak şunları söyledi: “Araştırma sonucunda elde ettiğimiz bulgulara dayanarak, yenilenebilir enerji kaynakları arasında önem arz eden hidrojenin üretildiği katalitik su ayrışması tekniklerinde kullanılan platin bazlı katalizörlere kıyasla daha ucuz olan Ga2O3/GaTe heteroyapısının katalizör olarak kullanımını önerebiliriz. Yapmış olduğumuz çalışmalarımızı verdiği desteklerle kolaylaştıran Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı başta olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Improving the Efficiency of Gallium Telluride for Photocatalysis, Electrocatalysis and Chemical Sensing Through Defects Engineering and Interfacing with its Native Oxide” başlıklı makaleye ulaşmak için tıklayınız.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 25.11.2022