Atatürk Üniversitesinde 2022-2023 Kampüse Hoş Geldin Oryantasyon Programı ve 65. Yıl Kutlama Töreni gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle başladı.
Öğrencilerin akademik çalışmalara ve kampüs hayatına uyumlarını kolaylaştırmak, üniversitenin yapısı ile olanaklarını tanımalarına yardımcı olmak ve alışma sürecini hızlandırmak amacıyla fakülte ve yüksekokullara kayıt yaptıran yeni öğrencilere yönelik hazırlanan ve 27-28-29 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek “Kampüse Hoş Geldin Oryantasyon Programı ve 65. Yıl Kutlama Töreni” düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı.
Üniversitenin girişi olan Kartal Kapıda organize edilen ve bando eşliğinde başlayan kortej yürüyüşünde; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile yönetimi, akademisyenler ve binlerce öğrenci, Atatürk Gençlik ve Bilim Anıtına kadar yürüdüler. Burada Rektör Çomaklı’nın yeni döneme temsilen anıta çelenk sunumunun ardından üniversite mensuplarından oluşan bar ekibi Erzurum halk oyunlarını icra etti.
Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin ortaöğretimden yükseköğretim programlarına sorunsuz bir şekilde geçiş yapmalarını sağlamak ve kampüste yaşam, eğitim, ulaşım, beslenme, barınma, sağlık, spor vb. konularda detaylı bir şekilde bilgilendirilmek amacıyla 15 Temmuz Milli İrade Salonunda devam eden programa; Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra Vali Okay Memiş, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ömer Düzgün, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, BBP İl Başkanı Ahmet Eşref Yılmaz ile Rektör yardımcıları, fakülte dekanları, daire başkanları, araştırma merkezi müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Türkiye’de Eğitime Başlayan 6. Üniversite
Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, konuklarını 65 yıllık tarihi geçmişiyle köklü bir eğitim-öğretim kurumunun rektörü olmanın gururuyla selamladığını söyledi.
65 yıl önce 2 fakülte 135 öğrencisiyle bir ortaokul binasında ülkemizin 6. üniversitesi olarak eğitime başlayan Atatürk Üniversitesinin, 65 yıl sonra 600 bin mezunuyla başarılarını “Araştırma Üniversitesi” sıfatıyla tescillemiş bir dünya üniversitesi haline geldiğini aktaran Rektör Çomaklı, üniversitenin her ne kadar 1957 yılında resmi olarak kurulmuş olsa da ruhunun çok daha öncelere dayandığını, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’deki meclis konuşmasında doğuda bir üniversite kurulması projesini dile getirdiği düşünüldüğünde ise Atatürk Üniversitenin kurulma fikrinin 85 yıl önceye dayandığı ifade etti.
“Ülkemizde Hiçbir Üniversite ve Sektör Yoktur ki Atatürk Üniversitesi Kaynağından Beslenmiş Olmasın”
Güçlü altyapısı ve beşerî potansiyeliyle Atatürk Üniversitesinin Türkiye genelinde yükseköğretime sunduğu ciddi katkılarla “Üniversite Kuran Üniversite” sıfatıyla anıldığını aktaran Rektör Çomaklı şunları söyledi: “Üniversite kuran üniversite sıfatı Atatürk Üniversitesini sadece kurulduğu şehri değil ülkemizdeki birçok üniversiteyi de aynı misyon ve vizyoner yaklaşımı ile eğitim hayatına kazandırdığını göstermektedir. Ülkemizde hiçbir üniversite ve sektör yoktur ki Atatürk üniversitesi kaynağından beslenmiş olmasın. Hemen her alanda üniversitemiz mensup ve mezunları, almış oldukları eğitim ve kazandıkları donanımla ülkemize hizmet etmektedir. Şüphesiz bu Atatürk Üniversitenin büyüklüğünün göstergelerinden birisidir. Bir kadirşinaslık borcu olarak Atatürk Üniversitesinin Erzurum’a kurulmasında ve gelişiminde verdikleri desteklerden dolayı anılması gereken isimler var. Dönemin Erzurum Valisi Cemal Göktan’a, Prof. Dr. Rıfkı Salim Burçak’a Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başvekilimiz Adnan Menderes’e rahmet diliyor, şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Erzurum’a Üniversite kurulmasını büyük bir heyecanla karşılayan ve içtenlikle destekleyen ve arazilerini bilâbedel bağışlayan ve her dönemde vatanımız ve üniversitemiz için fedakârlığın en güzel örneklerini sergileyen Erzurum halkına da yürekten teşekkür ediyorum.
Atatürk Üniversitesi öğretimi eğitimle, sporla, sanatla, bilimle, kültürle, sosyal hayatla harmanlamış, öncü yapısını hayatın her alanında ihtiyacı olan herkesle paylaşabilmiş bir üniversitedir. Atatürk Üniversitesi akademik başarısını, yaptığı yayınlarla, bilimsel çalışmalarla, gökyüzünden toprak altına kadar uzanan farklı projelerle, yenilikçi politikalar, farklı alanlara verdiği destekler, sağlık, spor, sanat alanlarına yaptığı yatırımlarla desteklemiştir.
“Üniversitemiz Her Dönem Ülkemizin Yüz Akı Olmuştur”
Devletimizin 2023 hatta 2071’e uzanan vizyon planlarına etkili katkılar sunabilmek maksadıyla toplum ve tüm paydaşlarla üniversitemizin gelişimi adına sürekli olarak istişare içinde olduk, ortak projeler gerçekleştirdik ve bundan sonra da bu tür ilişkiler kurmaya devam edeceğiz. Üniversitemizin başta fakültelerimiz olmak üzere tüm birimleri, sahip oldukları bilgi birikimi ve potansiyeli en etkin şekilde kullanmak, milletimize ve ülkemize hizmet etmek için canla başla çalışmaktadır. Cumhurbaşkanımızın iradesiyle Atatürk Üniversitesine 16. Rektör olarak atandığım 2016 yılından bugüne ülkemizin gelecek hedeflerine liderlik edecek, ülkemizde ve dünyada ilk sıralarda haklı yerini alacak yeni nesil bir araştırma üniversitesini hedefleyerek önemli çalışmalar yürüttük.
Bu dönemde tüm camiamızın birikim ve deneyimlerinden yararlanarak Üniversitemizi hak ettiği noktalara taşıyacak, Atatürk Üniversitenin kurumsal itibar ve saygınlığını artıracak uygulamaların hayata geçirilmesi konusunda da önemli mesafeler kat edilmiştir. Bir araştırma üniversitesi olmanın sorumluluğu ile şehrin, bölgenin ve ülkenin kalkınmışlık düzeyine önemli katkılarda bulunan Atatürk Üniversitesi, her dönem ülkemizin yüz akı olmuş, kendini kendi hedefleri ile doğrulamış, başarısını evrensel normlar ile kanıtlamış, emeği bilim ile taçlandırmıştır.
“Atatürk Üniversitesi Sizin Evinizdir”
Sevgili gençler, unutmayınız Atatürk Üniversitesi ailesinin bir parçası olmak ayrıcalıktır. Eğitim aldığınız süreç içinde ve mezun olduktan sonra Atatürk Üniversiteli olmanın bir ayrıcalık olduğunu yaşayacak ve göreceksiniz. Hocalarınız sizi ülkemiz şartlarına göre oldukça geniş imkânlar içinde, doğru teknik bilgilerle donatacak. Kardeşliğin, demokrasi kültürünün, paylaşmanın hâkim olduğu, yüksek eğitim imkânlarına sahip bir üniversitede, yerleşik, tüm sosyal ve kültürel ihtiyaçlara cevap verebilecek bir kampüste eğitim alacaksınız. Dürüst, ahlaklı, kontrollü, kararlı, sabırlı ve sebatlı milli ve manevi değerlerini bilen onları koruyup yücelten gençler olarak gelecekte de pek çok güzelliğe katkıda bulunacağınıza inanıyorum. Unutmayınız! Başardıklarınız, sizden sonra gelecek arkadaşlarınıza açılacak kapıların anahtarı, sunulacak imkânların nedeni olacaktır. Atatürk Üniversitesi sizin evinizdir. Burada bir aile sıcaklığı içinde eğitim alacaksınız. Bu güzel ve kutsal eğitim yolculuğunda hepinize başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Yerel Yönetimlerin Amacı Eğitim Yuvalarıyla Birlikte Ortak Projeler Üretmektir”
Seçkin akademik kadrosuyla öğrencilere her yönüyle fırsatlarla dolu bir eğitim yaşamı ve entelektüel bir ortam sunan Atatürk Üniversitesinin, öğrencileri ve akademisyenleriyle birlikte Türkiye’de ve dünyada yaşadığı yüzyılın gerekliliklerine yanıt verebilen bir üniversite olma vizyonunu gerçekleştirdiğini belirten Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ömer Düzgün, bütün bu birikim ve yenilikleri bünyesinde barındıran eğitim yuvalarıyla ortak projeler geliştirip şehrin kalkınmasına katkıda bulunmanın yerel yönetimlerin görevlerinden biri olduğunu kaydetti.
Eğitim, öğretim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetleriyle küresel düzeyde liderlik eden, ürettiklerini insanlığın yararına sunan, etik değerlere saygılı, bağımsız ve eleştirel düşünceye sahip bireyler yetiştiren Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilere eğitim ve öğretim hayatlarında başarılar dileyen Düzgün, 2022-2023 eğitim-öğretim döneminin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
“Atatürk Üniversiteli Olmanın Şerefini ve Gururunu Açık ve Net Bir Şekilde Taşımaktayız”
Öğrencilik yıllarıyla birlikte Atatürk Üniversitesinin 65 yıllık geçmişinin 35 yılına şahit olduğunu belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kâmil Aydın, bir zamanlar mensubu olduğu üniversitede çok kıymetli anlar yaşadığını söyledi.
Atatürk Üniversitesinin sadece bölgesinde lider bir üniversite olmadığını aktaran Prof. Dr. Aydın, aynı zamanda gerek Türkiye çapında gerekse dünya ölçeğinde yetiştirdiği akademisyenlerle ürettiği bilgi, beceri, teknik, patent ve donanımla marka haline gelmiş bir üniversite olduğunu aktararak şunları söyledi: “1957’den bugüne kadar bu seçkin pozisyonun oluşumuna katkıda bulunan bütün akademik ve idari kadroyu canı gönülden kutluyorum. Ayrıca irtihal edenlere de rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun. Erzurum’da böylesine güzel bir mekân ve bu mekânda Türkiye ve dünya gündemine katkı sağlayan insanlar yetiştirilmiştir. İnşallah bu süreç devam edecektir. Bizler de bulunduğumuz her yerde ve her koşulda Atatürk Üniversiteli olmanın şerefini ve gururunu açık ve net bir şekilde taşımaktayız. Bunu uluslararası görüşmelerde de Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında da açıkça ifade ediyoruz. Çünkü Atatürk Üniversiteli olmak bir ayrıcalıktır” dedi.
“Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir şehirde yaşadığınızı bilmenizi isterim. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tüm dünyaya manda ve himayenin kabul edilemeyeceğini Erzurum kongresiyle haykırmış ve Cumhuriyetin temellerinin atılmıış olduğu bir kentte yaşıyorsunuz” sözleriyle öğrencilere hitap eden Vali Okay Memiş, Atatürk Üniversitesinin İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Anadolu’da kurulan ilk üniversite olması hasebiyle çok değerli bir üniversite olduğunu kaydetti.
“Tüm İmkanlarımızla Siz Öğrencilerimizin Emrindeyiz”
Öğrencilere akademik eğitimlerinin yanında şehri tanımaları tavsiyesinde bulunan Vali Memiş, Erzurum’un geçmişten bugüne Anadolu’nun doğusundaki en önemli il olduğunu kaydetti. Vali Okay Memiş: “Erzurum, tarihi ve doğal güzellikleriyle insanı cezbeden bir öneme ve özellikle kayak sporu için benzersiz tesislere sahip. Valiliğimizin Palandöken Dağındaki tesisinde öğrencilerimize ücretsiz bir şekilde hem kayak malzemesi hem de kayak dersleri vermeye hazırız. Erzurum olarak 81 il içerisinde yurt sorunu olmayan şanslı illerden biriyiz. Bu bağlamda bizlere destek veren tüm yöneticilerimize teşekkürlerimi sunarım. Sizlerin huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeniz ve kaliteli bir eğitim almanız için tüm imkanlarımızla siz öğrencilerimizin emrindeyiz. Geçtiğimiz hafta merkezi yemekhanenin çatısında çıkan yangının ardından birkaç gün sonra duyduk ki Rektörümüz yemekhaneyi yenilemiş. Emekleri ve çabaları için de ayrıca tebrik ve teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından tören, Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri tarafından verilen müzik dinletisi ve 65. yıl pasta kesimiyle sona erdi.
Atatürk Üniversitesinin açılış hikayesi konulu sergiyi hazırlayan Öğr. Gör. Ayşe Özdemir ve küratörlüğünü üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Basri Gençcelep’in Arşiv Sergisi, konuklar tarafından beğeniyle karşılandı.
Etkinlik kapsamında Atatürk Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından öğrencilere yemek ve tatlı ikramında bulunuldu.
Rektör Çomaklı, Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi önünde Rektörlük tarafından öğrencilerin çeşitli konularda bilgi almaları için tanzim edilen stantları ziyaret etti. Stantlarda yer alan aktivitelere katılım sağlayan Rektör Çomaklı, tüm öğrencileri etkinliklere davet etti.
Çeşitli konferansların, panellerin, konser ve etkinliklerin yer aldığı 2022-2023 “Kampüse Hoş Geldin Oryantasyon Programı” üç gün boyunca devam edecek.
KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 27.09.2022