AZİZİYE MÜDAFAASININ 146. YILI DUALARLA ANILDI

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 93 Harbi diye adlandırılan 1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşında, başta Nene Hatun olmak üzere Erzurumluların kahramanlık destanı yazdıkları Aziziye Müdafaasının 146. yıl dönümü için düzenlenen törene katıldı.

Erzurumluların ve öğrencilerin yoğun katılımıyla geleneksel hale gelen Aziziye Destanı, birçok etkinlikle kutlanmaya devam ederken, Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği programda hep birlikte dualar edildi ve bayraklar dalgalandırıldı.

Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağına yaptırılan, 3 tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyasında halkın yazdığı kahramanlık destanının 146. yıl dönümü programına şehrin mülki, idari, bürokrasi, yargı ve askeri erkânı ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Ayazpaşa Camiinden salâ okunması ve ardından tarihi çağrının yapılması ile başlayan programlar, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Bayrak şiiri ile Sultan II. Abdülhamit'in fermanının okunması, Sultan II. Abdülhamit'in Erzurum halkına teşekkür yazısının seslendirilmesi, Nene Hatun’un temsili canlandırılması, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla devam etti. Nenehatun’un kabrinin ziyaret edilmesi ve karanfillerin bırakılmasıyla devam eden program, Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının gösterisi ile sona erdi.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 09.11.2023