ÇANAKKALE ZAFERİNİN YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Atatürk   Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü  ve Çanakkale Zaferinin 105. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.  Rektör Çomaklı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın, bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın, bir vatan kalbinin attığı yerdir.”

"18 Mart sadece bir tarih değildir. Ne kelimeler yeter onu anlatmaya ne de böyle bir tarih takvimlere sığar. O eşi benzeri olmayan bir boğaz harbidir. Bir kara parçasına dünyanın yüklendiği, bir milletin bir dünyaya karşı direndiği, topun, geminin, silahın savaşı değildi adeta elin, kolun, gözün, yüreğin savaşıydı. Sanki her bir top sesiyle gök kubbenin yedi kandilli Süreyya’sı toplanmış, akşam kızılında insan kanına bulanmıştı. Çanakkale bir savaş alanı değildi aslında, bir karış vatan toprağı için batan güneşlerin mezarıydı.

Toprağa vatan mertebesi, bayrağa asil rengini verdiren, şehadetin nihai bir son olduğu, imanın, inancın, cesaretin, vatan aşkının timsali az bulunur bir görkemle siperleri kapladığı bir savunma savaşıydı.

Bu vatan; gidip de dönmeyeceğini bilenlerin, toprağın üstüne bir örtü gibi düşenlerin, yaşına, cinsiyetine, varlığına yokluğuna bakmadan kendini bir hilale feda edenlerin, “Toprağın kara bağrında sıradağlar gibi duranların” olduğunu dünyaya haykıran kahramanlarındır.

Üzerinden geçen 105 yıla rağmen Çanakkale ruhu hâlâ her bir vatanseverin kalbinde aynı imanla, aynı adanmışlıkla yaşamaktadır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu mücadelenin aziz şehitlerini, gazilerini ve gözü pek kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun…"

Prof. Dr. Ömer  ÇOMAKLI
        REKTÖR