Endüstri Mühendisliği, üretim ve hizmet sektöründe düşük maliyet ve yüksek verimle çalışabilecek kaliteli sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve yönetilmesi için insan, zaman, para, hammadde gibi kıt kaynaklarını kullanarak, en uygun bilimsel yöntemleri geliştirir ve uygular. Bu amaçla Endüstri Mühendisliği, sistemlerin ve süreçlerin gelişiminin her aşamasında, çeşitli bilimsel metotları kullanarak verimliliği ve üretkenliği artırmayı hedefler. Endüstri Mühendisliği eğitimi ile öğrencilere sorgulama ve kıyaslama yapabilme, analitik bir bakış açısıyla problem tespit etme ve çözme, sistem yaklaşımı, ekip çalışmasına yatkınlık, matematiksel modelleme, bilgisayar desteğinde bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme özelliklerini kazandırmaktadır.
Endüstri Mühendisleri genellikle imalat yapan üretim sektöründe çalışmasına rağmen, özellikle son yıllarda artarak; bankacılık, danışmanlık, sağlık, finans, bilişim, insan kaynakları, medya, reklamcılık, iletişim, ulaşım/lojistik ve sigorta/yatırım gibi hizmet veya servis sistemlerinde de istihdam edilebilmektedirler. Bu alanlarda rekabet sistemlerinin oluşturulmasında önemli görevler üstlenen Endüstri Mühendisleri; üretim planlama mühendisi, satın alma mühendisi, iş analisti, ürün geliştirme uzmanı, banka müfettişi, proje yöneticisi, süreç mühendisi, sipariş ve lojistik mühendisi gibi pozisyonlarda iş bulabilmektedir.
Günümüzde rekabet ortamının gelişmesi ile firmalar yaşamlarını devam ettirebilmek için daha verimli çalışan ve doğru kararları hızlı bir şekilde alabilen sistemlere ihtiyaç duymaktadır. Bu durum bu tür sistemleri kurarak etkin bir şekilde çalıştıran endüstri mühendislerinin önemini daha da artırmaktadır. Dolayısıyla Endüstri Mühendisliği, günümüzde olduğu gibi gelecekte de en çok aranan bir meslek olma özelliğini sürdürecektir.
1994 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesi altında kurulan Bölümümüz 2020 yılı itibariyle 1 Profesör, 5 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi Doktor ve 4 Araştırma Görevlisi ile hizmet vermektedir.
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Anabilim dallarından oluşan Bölümümüz, 2009-2010 güz yarıyılından itibaren %100 Türkçe lisans programına başlamıştır. Lisans programında, bahsedilen bilimsel metotların her biri öğrencilere ayrı ayrı dersler halinde bilgisayar destekli olarak verilmektedir. Ayrıca, verilen bilgilerin pratikte kullanımını amaçlayan ve her biri 30 işgününden oluşan iki yaz stajı yaptırılmaktadır. Atatürk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, örgün ve ikinci öğretim lisans programlarının yanı sıra Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını da başarıyla yürütmektedir.
Fiziksel yapılanma çalışmaları çerçevesinde Bölümümüzde, bilgisayar laboratuvarı, ergonomi ve kullanılabilirlik laboratuvarı ve benzetim laboratuvarı olmak üzere 3 adet laboratuvar bulunmaktadır. Toplam 33 adet bilgisayar bulunan bilgisayar laboratuvarında programımızda bulunan tüm derslerin bilgisayar uygulamaları yapılmakta olup, öğrenciler bu laboratuvarı haftaiçi mesai saatleri içerisinde kendi çalışmaları için de kullanabilmektedirler. Ergonomi ve kullanılabilirlik laboratuvarında, çalışma ortamı için kullanılan ölçüm cihazları, antropometrik ölçüm cihazları ve El-aksiyon hacim cihazları ile ölçümler yapılabilmektedir. Benzetim laboratuvarında çeşitli endüstri mühendisliği simülasyon uygulamaları yapılmaktadır. Makine öğrenmesi laboratuvarı altyapı çalışmaları ise hala devam etmektedir.
Endüstri Mühendisliği Bölümü ailesi olarak, geleceğin ileri teknoloji dünyasında karmaşık problemlere çözümler üretebilen, insan, malzeme, bilgi ve donanımın optimal bileşimini sağlayacak bütünleşik sistemlerin tasarımını, geliştirilmesini ve işletilmesini sağlayabilen, disiplinler arası çalışmalara yatkın, yenilikçi teknolojileri sürekli takip eden ve meslek etiğinden ödün vermeyen kimliğe sahip Endüstri Mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktayız.