Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı

Hakkında

Hayvansal üretimde teknik gelişmeler ve verimliliğin artışı. İşletme büyüklüğünü ve ihtisaslaşmanın önemini artırmıştır.  Ülkemizin hayvancılık potansiyeli ve hayvansal ürünlere talebin artması hayvancılığın önemini gün geçtikçe artırmaktadır. Entegre hayvancılık işletmelerinin yatırım maliyetleri oldukça yüksektir. Bu işletmelerde üretimden satış ve pazarlamaya kadar planlama, projelendirme, işletme yönetim ve organizasyonu konularında bilgili teknik elamanlar gereklidir. Veteriner hekimlik eğitiminde hayvancılık ile alakalı üretim işletmeleri için gerekli olan ekonomi derslerinin verilmesi oldukça önemlidir.

Başta süt sığırcılığı ve tavukçuluk olmak üzere diğer hayvansal üretim sektörleri de son yıllarda değişim yaşayarak entansif ve entegre üretim modeline dönüşmektedir. Entansif üretim modeli yatırım, sermaye, teknoloji kullanımı gerektiren, planlı bir üretim modeli olup, en önemli özelliği ise; ekonomik ve biyolojik verimliliğin ön planda olmasıdır. Yüksek teknoloji kullanılan, büyük kapasiteli, profesyonelce düşünmeyi gerektiren ve kurumsal bir işletmecilik olan entansif üretimde öne çıkan en önemli konular;sürü sağlığı ve yönetimi ile işletme ekonomisidir.

Anabilim Dalımız tarafından Lisans düzeyinde 2. Sınıflara “Hayvancılık Ekonomisi” dersi verilmektedir. Ders sonucunda veteriner hekimlere ulusal ölçekte temel ekonomik faaliyetleri anlayabilme ve değerlendirebilme, hayvansal üretim ve yetiştiriciliğine ilişkin bilgileri ekonomik anlayışla analiz etme becerisi kazandırılmaktadır. Bu dersler aracılığıyla öğrencilerin; genel ekonomi ve işletme ekonomisi, kırsal ekonomik kalkınma ve planlama, hayvancılık ekonomisi ve işletmeciliği, hayvancılık işletmelerinde proje hazırlama teknikleri ve analizleri, hayvancılık işletmelerinde finansman, örgütlenme, pazarlama ve yönetim bilimi konularında bilgi sahibi olmaları sağlanmaktadır. Lisansüstü eğitim programları mezunları; sektörle ilgili bilimsel araştırma, planlama yapma ve sonuçlarını yorumlayabilme, üst düzey yönetim becerisi, hayvancılık sektöründe işletme seviyesinde ve makro düzeyde iktisadi planlama, proje hazırlama ve politika oluşturma ve işletmecilik fonksiyonlarını uygulayabilme becerilerine sahip duruma gelmektedirler.

Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi