YAZILIMCI İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRMEK İÇİN İLK ADIM ATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 Vizyon projeleri arasına giren 1 Milyon Yazılımcı Projesi kapsamında Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasında “Ortak Yazılımcı İnsan Kaynağı Yetiştirme” protokolü imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlere yazılım konusunda çağrıda bulunmasının ardından konuyla ilgili görüş alışverişlerini yoğunlaştıran Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Ortak Yazılımcı İnsan Kaynağı Yetiştirme noktasında mutabakata vardı.

Rektör Çomaklı: “Bu Proje Ülkemizin Geleceği Açısından Oldukça Önemli”

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan bu projenin ülkemizin geleceği açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti. Yeni YÖK vizyonu kapsamında paydaş kurumlar ile yapılan iş birliklerine bir yenisini daha eklemiş olmaktan memnuniyet duyduklarını vurgulayan Rektör Çomaklı sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizin 2023 vizyonu kapsamında ortaya konulan yazılımcı yetiştirme hedeflerine yönelik, öncelikle bölgesel olmak üzere ulusal düzeyde katkı sunmak adına Erzurum Büyükşehir Belediyemiz ile bu protokolü imzalamış bulunmaktayız.

Günümüzde, sanayi sektöründeki yüksek teknolojiye geçiş ve 4. Sanayi Devrimi gibi gelişmeler, diğer sektörler ile yatay ilişki içerisinde olan ve stratejik bir önem taşıyan “bilişim ve yazılım” sektörlerine odaklanmayı gerekli hale getirdi. Bu durumda yerli bilişim sektörünü ve dijital teknolojilerini daha etkin ve verimli kullanan Türk Sanayisi de dünya pazarlarından büyük paylar alacaktır. Türkiye’nin 2023 yılında en büyük 10 ekonomi içerisinde olabilmesinin ana bileşenlerinden bir tanesi de bilişim teknolojileri sektörüdür” dedi.

Yazılımcı İnsan Kaynağının 3 Yılda 1 Milyona Ulaşması Amaçlanıyor

Bu gelişmeler dikkate alındığında yazılımcı insan kaynağına ihtiyacın giderek artacağını belirten Prof. Dr. Çomaklı: “Bu sebeple, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan “1 Milyon Yazılımcı” projesinde, yazılım sektörü için Türkiye’de bugün 140 bin civarındaki yazılımcı insan kaynağını 3 yılda 1 milyona taşımak amaçlanıyor. Atatürk Üniversitesi olarak bu amaca uygun olarak çalışmalarımızı başlatmış durumdayız. Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projemizin de ana unsurları arasında yer alan “Dijital Dönüşüm” hamlesi de yönetim olarak bilişim sektörüne verdiğimiz önemin bir ürünü. Ortaya konan bu vizyon doğrultusunda imzalanan protokolün de şehrimiz başta olmak üzere bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Sekmen: “Bilişim Sektörüne Yeni Bir Soluk Getirmeyi Hedefliyoruz”

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin, yenilikçi yaklaşımıyla ulusal ve bölgesel hizmetlerde farklı destekler sunduğunu dile getiren Başkan Mehmet Sekmen ise bu noktadan hareketle hem ülke hem de Erzurum için büyük bir öneme sahip olan istihdam odaklı “Yazılımcı Yetiştirme Projesi”ni gündeme getirdiklerini ifade etti.

Bu doğrultuda “Yazılımcı Yetiştirme Projesi” ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle gelişen ve değişen dünya koşullarına katkı sunacak yazılım eğitimlerinin gerçekleşeceğini belirten Başkan Sekmen: “Projede istihdam odaklı bir anlayışla ülkemizin yazılım ihtiyacına cevap verebilecek yazılımcıların yetiştirilmesi ve aynı zamanda Erzurum yerelinde bilişim sektörüne ve diğer sektörlerdeki bilişim uygulamalarına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRLÜĞÜ – 13.05.2020