Yoksulluğun yok edilmesi ve refahın eşit paylaşımı için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Dünya liderleri 25-27 Eylül 2015 tarihinde New York’taki BM Genel Merkezinde biraraya gelerek 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğun tüm boyutlarıyla ortadan kaldırılması ve insanlığın ortak refahının sağlanması için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını kabul etmiştir.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), diğer bir deyişle Küresel Amaçlar, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısıdır.

Bu 17 Amaç, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin başarılarının üzerine inşa edilmekte; bir yandan da diğer önceliklerin yanı sıra iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içeriyor. Amaçlar birbiriyle bağlantılıdır; bir amaçta başarının anahtarı, birbiriyle ortak yönleri olan sorunları hep birlikte ele almaktır.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Ocak 2016’da yürürlüğe girmiştir ve takip eden 15 yıl boyunca UNDP politikası ve finansmanına rehberlik edecektir.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNİN ROLÜ NEDİR?

Atatürk Üniversitesi yürütmüş olduğu eğitim, araştırma ve toplumsal katkı misyonlarını Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına göre 18.12.2019 tarih ve 128 sayılı senato kararı ile hizalamıştır. Bu kapsamda süreçlerin dijital tasarımı yapılmış ve Atatürk Üniversitesi resmi Web sayfası üzerinden yayınlanmıştır. Atatürk Üniversitesinin Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yönelik faaliyetleri hazırlanan portal üzerinden görünür kılınmaktadır.

Ayrıca Atatürk Üniversitesi başarı bölgesi tercihlerini, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından; sağlıklı bireyler, nitelikli eğitim, erişilebilir ve temiz enerji, karasal yaşam ile hedefler için ortaklıklar olarak beş tanesine göre önceliklendirilmiştir. Atatürk Üniversitesinin diğer odaklanma alanları ve stratejileri de bu beş alanı destekleyecek şekilde hizalandırılmıştır.

Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI
Rektör