Zootekni evcil çiftlik hayvanlarını yetiştirme, besleme, ıslah etme ve onlardan hayvansal ürünler elde etme tekniğidir.
Zootekni hayvansal gıdaların doğrudan üretimi yanında bazı yiyecekler için gıda sanayine hammadde temini ile de birinci derecede ilgilidir. Zootekninin alanı sadece gıdalarla da sınırlı değildir. Elbiselerimizdeki yün, kravatımızdaki ipek, ayakkabımızdaki deri hammaddelerinin üretilmesi yine Zootekni biliminin faaliyetlerindendir. Hobi ve süs eşyaları olarak Zootekninin fonksiyonunu artık zikretmiyorum,
Zootekni’nin stratejik önemi her gün geçen artmaktadır Teknolojik ve biyoteknolojik gelişmelerin dinamizmi ile insanların sağlıklı besinler ile sağlıklı bir çevrede yaşaması ihtiyacı Zootekniyi popüler bir konuma getirmiştir.
Zootekni Bölümü; bu bilim alanının üniversite düzeyinde eğitim-öğretim ve araştırmalarının yürütüldüğü akademik bir birimdir.
Eğitim boyutuyla Zootekni, çeşitli türden çiftlik hayvanlarının kârlı ve ekonomik üretim tekniğini bilen ve uygulayan, mesleğine duyarlı ve saygılı, araştırıcı, yenilenmeyi ve bilimsel paylaşımı misyon edinmiş Zooteknistler yetiştiren, varlığı asla tartışılmayan bir bölümdür.
Geçmişte olduğu gibi, bu gün ve gelecekte de var oluş felsefesini sürdürecek olan Zootekni Bölümü; kendi hizmet kulvarında ülke kalkınmasındaki sorumluluğunun bilinci ile ulusal ve uluslararası platformdaki saygın konumunu hak etmenin onuru ile gelecek kuşaklara miras kalacaktır.
Akademisyen, araştırıcı ve öğrenciler için her türlü fiziki alt yapıya sahip olan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, mevcut sığırcılık, koyunculuk, arıcılık ve tavukçuluk şubeleri ile ülkemizde şanslı bir kaç bölümden biridir. Lisans ve lisansüstü eğitimdeki güçlü ve uzman akademik kadrosu ile mezun ettiği Zooteknistler ülkemizin çok önemli ve kritik makamlarında geleceğin güçlü ve büyük Türkiye’sinin onurlu mücadelesini vermektedir.
Vermekte olduğumuz eğitim-öğretim, ulusal ve uluslararası araştırma hizmetleri ile her zaman öncelikli olarak talep edilen bir bölüm olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz yaşatıyoruz