Atatürk Üniversitesi

KÜTÜPHANELER - OKUMA SALONLARI



Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi, öğrencilerimizin ve akademik personelin; eğitim-öğretim, araştırma faaliyetlerini desteklemek, bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılamak üzere 1958-59 eğitim-öğretim yılında bugünkü Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü (eski Şair Nef’i Orta Okulu) giriş katında faaliyetine başlamıştır.

Doç. Dr. H. Adnan Erzi ve kütüphaneci Prof. Arthur J. Vennix’in yürüttüğü kataloglama çalışmaları neticesinde çoğu bağış yoluyla temin edilen 12 bin kitapla hizmete giren kütüphanemiz, 1970 yılı itibariyle kampüs içinde bulunan bugünkü binasına taşınmıştır.

Belirli periyotlarla yapılan güncel kaynak alımları ve buna mukabil oluşturulan raf uzunluğu sayesinde ülke çapında adeta bir referans kütüphanesi kimliğine kavuşan kütüphanemiz, 7350 m² kapalı alan içerisinde yaklaşık 600 kullanıcıya çalışma imkânı sunmaktadır.

2021 (Ocak) yılı itibariyle dermesinde; 253356  adet basılı kitabı, 210.000 e- kitabı, 4458 adet çeşitli dergiyi, 1.500.000’den  fazla online destekli e- tezi, 1970-2013 yılları arası ulusal ve 1954-1990  yılları arası yerel gazeteyi koleksiyonununda barındıran kütüphanemiz 7 salon ve 6 bölüm şeklinde tasarlanmıştır.

Salonlar: Rıfkı Salim Burçak, M. Seyfettin Özege, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, M. Muhtar Karahanoğlu, Dil ve Edebiyat, Danışma Kaynakları, Tez Merkezi

Bölümler: Nadir Eserler, Süreli Yayınlar, Tıpkı Basım Yazma Eserler, Görsel-İşitsel Kaynaklar, Arşiv ve Erzurum Bilgi Kaynakları

Ayrıca bilgisayar/internet, kantin, kafeterya ve fotokopi hizmetlerinin de verildiği kütüphanemizde, girişteki terminal bilgisayarları sayesinde hızlı bir şekilde katalog taraması yapılırken; self-check (otomatik ödünç/iade) cihazı sayesinde ise ödünç kitap alma işlemi sıra beklemeden ve herhangi bir görevliye ihtiyaç duymadan bizzat kullanıcılar tarafından yapılmaktadır.

Bütün bunların yanında kütüphanemizde bulunmayan bilgi kaynakları, Kütüphaneler arası İşbirliği Takip Sistemi (KİTS)-ILL (Inter Library Loan) ve Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi (TÜBESS) protokolleri gereği yurtiçinde bulunan diğer kütüphanelerden ödünç olarak temin edilebilmektedir. (Bu hizmetten üniversitemiz akademik  personeli ile doktora ve yüksek lisans öğrencileri yararlanabilmektedir).

Kütüphanemiz, açık raf sistemi ile hizmet vermekte olup öğrencilerimiz istedikleri takdirde ödünç kitap alabilmektedirler (Danışma  kaynakları, tezler, süreli yayınlar, nadir eserler gibi birinci dereceden  referans kaynaklar ödünç verilmez).

Kitaplar;

  • Öğretim üyeleri ve  diğer personel için 5 kitap (30 gün),

  • Doktora öğrencileri için 5 kitap (30  gün),

  • Yüksek lisans öğrencileri için 5 kitap  (21 gün),

  • Lisans ve ön lisans öğrencileri için ise  3 kitap (15 gün) şeklinde ödünç verilmektedir.


Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi Okuma Salonu

 2019 yılında faaliyete geçen Prof. Dr.Fuat  Sezgin Kütüphanesi Okuma Salonu ise, ayrı bir yerleşkede (Öğrenci İşleri arkası- Kız Yurtları karşısı) içerisinde herhangi bilgi kaynağı barındırmayıp sadece ders çalışma-okuma salonu şeklinde organize edilen ayrı bir binada hizmet vermektedir.

7.715 m2 alanda faaliyet gösteren okuma salonumuz toplamda 800 kişi kapasitelidir. Tek kişilik ve gruplar halinde ders çalışma imkânlarına sahip olan okuma salonumuzda ayrıca Atatürk Üniversitesi Vakfı tarafından işletilen, uygun fiyatlarda sıcak-soğuk içecek ve aperatif yiyecek hizmeti veren birde kantin bulunmaktadır. Bize ulaşmak için tıklayınız.

Atatürk
Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü
25240 Erzurum
Rektörlük: +90 442 231 1111
Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi: +90 850 255 0282
Araştırma Hastanesi: +90 442 344 6666
Klinik Diş Hekimliği: +90 442 236 0944

Üniversite Tercihleri

Takip Edin


Radyo Üniversite


Üniversite Yayınevi